497

Rusland zegt IS zware schade te hebben toegebracht

Cameron noemt optreden Poetin 'afschuwelijke vergissing'

Rusland zegt met zijn bombardementen boven Syrië zware schade te hebben toegebracht aan Islamitische Staat. Volgens een woordvoerder van de Russische regering zijn de aanvoerlijnen van IS en ontwricht en is de terreurbeweging nu minder goed in staat om acties uit te voeren.

Dat meldt de Volkskrant zondag. Het Russische ministerie van Defensie heeft laten weten dat bij de laatste aanval op IS, tien doelwitten zijn bestookt. Rusland heeft in de afgelopen 24 uur twintig bombardementen uitgevoerd.  Volgens het ministerie waren deze bombardementen onder andere gericht op een trainingskamp voor jihadisten en een locatie waar bomgordels werden vervaardigd. Volgens de Russen is het door de luchtaanvallen ook moeilijker geworden voor de IS-top om met elkaar te communiceren. 

Er is sinds het begin van de Russische luchtsteun aan Assad veel kritiek vanuit het westen en de Arabische wereld. Rusland zou het voornamelijk gemunt hebben op de politieke tegenstanders van Assad, waaronder bijvoorbeeld het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger. Het voornaamste doel van de bombardementen zou het in het zadel houden van de Syrische president zijn. Het Russische ministerie van Defensie gaf de verklaring over de getroffen IS-doelen om dat beeld weg te nemen. De Russen houden vol dat hun acties uitsluitend gericht zijn tegen IS. Ook spreken zij tegen dat er burgerslachtoffers zijn gevallen. 

De BBC meldt ondertussen dat de Britse premier David Cameron de inmenging van Poetin ‘een afschuwelijke vergissing’ heeft genoemd. Volgens hem is het duidelijk dat de Russen geen enkel onderscheid maken tussen IS en de Syrische oppositie en is de steun voor ‘de beul Assad’ een fout met gevolgen voor de hele wereld. ‘Het zal de regio nog instabieler maken,’ aldus Cameron, die ook vindt dat de huidige situatie gebruikt moet worden om een politieke overgangsfase in Syrië te starten. ‘Dat is wat voor echte vrede en stabiliteit zal zorgen.’ 

cc-beeld: Defence Images

Geef een reactie

Laatste reacties (497)