Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Russen willen alleen maar hun wapens uitproberen'

  •  
12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maybritillner
Vrijdag bereikten zeventien landen, waaronder Rusland en de VS in München een akkoord dat moet leiden tot een tijdelijke wapenstilstand in Syrië. Ook moet het de ruimte bieden aan hulpverlening aan de bevolking. Alleen Islamitische Staat en de Al Nusra-groep, die beiden verwikkeld zijn in het geweld, zaten niet aan tafel. Wat ‘de stopzetting van de vijandelijkheden’ – in de woorden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry – precies zal gaan behelzen, is dan ook onduidelijk. Volgende week zullen de strijdende partijen in ieder geval langzaamaan de gevechten beëindigen.
Ondanks de vele onzekerheden – zo wil Rusland bijvoorbeeld dat bepaalde strijdgroepen die door Turkije en de Arabische staten worden gesteund, worden uitgesloten van de tijdelijke wapenstilstand – lijkt het akkoord een eerste stap richting vrede. De Syrische oppositie is bereid tot onderhandelingen, mits er actie op de grond wordt genomen. Vooralsnog zijn het afspraken op papier, die nu omgezet moeten worden in daden. “Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond.
Bij de Duitse journaliste Maybrit Illner aan tafel, lijkt men sceptisch. Zo haalde generaal Ben Hodges, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, hard uit naar Rusland in het algemeen en Poetin in het bijzonder. De Russische president én de Syrische dictator Assad hebben volgens hem de vluchtelingencrisis geen dienst bewezen. Sterker nog: met hun bombardementen hebben ze de zaak alleen verslechterd meent Hodges. Terwijl de Russen beweren IS te willen verslaan, is het hen volgens Hodges helemaal niet te doen om de mensen in de regio. De Russen willen slechts hun wapens uittesten en hun investeringen in het Midden-Oosten beschermen.
Aan tafel zat ook Ursula von der Leyen, de Duitse minister van Defensie. Een veel gehoord punt van kritiek is de samenwerking met Saoedi-Arabië. Een land dat qua wetgeving niet veel verschilt van wat IS wil bewerkstelligen. Maar Von der Leyen wijst de kritieken van hand. Ze zegt min of meer geen keus te hebben over met wie wel of niet wordt onderhandeld in München. Anders zouden ze al snel in hun eentje aan tafel komen te zitten. Bekijk hier de uitzending terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.