Laatste update 20:17
17

‘Russische hacks Democraten deels via Nederland’

De Russische hackers die de Democratische Partij hebben aangevallen, hebben dat onder meer via Nederland gedaan. Ze gebruikten hierbij de privé-server van een voorvechter van online vrijheid: Rejo Zenger van privacy-organisatie Bits of Freedom (BoF). Dat blijkt volgens experts uit een Amerikaans overzicht. Ook hebben de Russen zo’n 70 Nederlandse IP-adressen gebruikt voor hun aanvallen: internetservers in Amsterdam en Rotterdam.

Uit een lijst met technische gegevens van het Amerikaanse Department of Homeland Security, blijkt dat 140 van de 900 ip-adressen bij Tor-servers horen; één daarvan van Zenger. Zenger stelt zijn server ter beschikking voor wie gebruik wil maken van het zogeheten Tor-netwerk. In een reactie aan de Volkskrant zegt hij te betreuren dat dit is gebeurd.

“Het is natuurlijk niet de bedoeling om dit soort hacks te faciliteren”, zegt hij. Hij benadrukt dat het er helaas bij hoort. “Dat ik voor de vrijheid van meningsuiting opkom, maakt niet dat ik ieders mening deel. En toch sta ik voor het recht dat iedereen er gebruik van moet kunnen maken.”

Het Tor-netwerk biedt relatieve anonimiteit aan de gebruiker door berichten niet via één server, maar meerdere tussenliggende servers door te geven. Zenger:

Veel belangrijker dan het Tor-netwerk is: hoe zorg je ervoor dat digitale infrastructuur veilig is? Dit soort aanvallen door grote spelers als Rusland Iran, China en de VS is niet te voorkomen, maar het internet is wel beter te beveiligen. Daar ligt een taak voor de overheid. Dat het kabinet zich vorig jaar nadrukkelijk uitsprak vóór goede versleuteling van informatie is daarom zeer welkom.

Eerder zette Obama nog 35 Russische diplomaten het land uit vanwege de hacks.

De Volkskrant: Nederlandse server gebruikt bij Russische hacks Democraten
Lees ook op Joop: Hoe de Russen de Amerikaanse verkiezingen kaapten

cc-foto: Domas Mituzas

Geef een reactie

Laatste reacties (17)