Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische klopjacht naar grappen op internet

  •  
02-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
726 keer bekeken
  •  
Poetin_glas
De Russische autoriteiten hebben een nieuw ‘gevaar’ gevonden dat de Russische samenleving ondermijnt en het land naar de rand van de afgrond dreigt te trekken. Heeft Trump een aanval gepland of is buurman China op oorlogspad? Nee, het gaat om memes; plaatjes die voorzien zijn van grappige teksten. Hieronder vindt u een voorbeeld:
poetin
Dat de Russische president Vladimir Poetin (hier afgebeeld als een soort Amerikaanse Redneck ) niet veel gevoel voor humor heeft als het gaat om grappen die zijn gezag zouden aantasten is bekend. Het zal de reden zijn waarom hij al een tijdje studenten op laat pakken die memes verspreiden of delen.
Religie Het overkwam de 19-jarige student Daniil Markin uit Bernaul, de hoofdstad van de autonome republiek Altaj in Siberië. Hij deelde onder andere memes die over religie gaan – in het Rusland van Poetin een doodzonde omdat de kerk voor Poetin een belangrijke pijler is onder zijn macht, zoals Vice in dit artikel uitlegt. Net na de val van de Sovjet-Unie rekende zo’n 30% van de Russen zich tot de Russisch Orthodoxe Kerk. Tegenwoordig ligt dat op 70%; voor Poetin belangrijke cijfers.
De meme waar Markin nu, een jaar en acht hoorzittingen later, voor terecht staat is deze: Te zien is het karakter John Snow, uit de populaire serie Game of Thrones. De tekst in het Russisch betekent ‘John Snow is opgestaan. Hij is waarlijk opgestaan,’ een tekst waarmee doorgaans naar de wederopstanding van Jezus Christus wordt verwezen. De eis voor het delen van het plaatje is zes jaar, op basis van een wet over het aanzetten tot haat op basis van geslacht, ras, nationaliteit, taal, afkomst of religieuze overtuiging.
john-snow
Verdienmodel Gek genoeg gaat de golf van arrestaties vooral door de regio waar Markin woont: hij is lang niet de enige die is opgepakt. Een woordvoerder van Human Rights Watch zegt: ‘Bonussen en promoties zijn afhankelijk van prestaties. De politie moet laten zien dat ze veel ‘extremistische’ zaken hebben aangepakt.’ Zo lijkt ‘haat’ in dit deel van Rusland vooral een verdienmodel voor lokale autoriteiten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.