50

Russische konvooi met hulpgoederen of paard van Troje?

Argwaan over Russisch konvooi richting Oekraïne ... Konvooi mag Oekraïne niet in ... Is vertrokken zonder toestemming Rode Kruis

280 Russische voertuigen met hulpgoederen vertrekken dinsdag naar Oost-Oekraïne, als onderdeel van een akkoord dat tussen Rusland en Oekraïne is gesloten. Toch heerst er twijfel over het humanitair konvooi en vraagt men zich af of de hulpmissie niet een paard van Troje is en gewoon als dekmantel dient voor een militaire missie. Dat meldt de Volkskrant.


Bij een depot net buiten Moskou staan honderden, identieke en spierwitte, vrachtwagens klaar om te vertrekken naar Oekraïne, met een rood kruis erop geschilderd. Volgens Russische media zullen de vrachtwagens in de loop van dinsdag ruim 2.000 ton aan humanitaire hulp naar Oost-Oekraïne overbrengen. De bedoeling is dat de goederen donderdag aankomen. Volgens de Russische media bevatten de vrachtwagens babyvoedsel, slaapzakken, drinkwater, geneesmiddelen en meer, bedoeld voor onder meer de belegerde stad Loegansk, die in handen is van Russische separatisten.

Twijfel over missie
Hoewel de missie goedbedoeld lijkt, heerst er toch twijfel. Onder meer omdat Rusland zo’n 45.000 Russische militairen naar de grens met Oekraïne heeft gestuurd, terwijl de onderhandelingen over de hulpmissie gaande waren. De Volkskrant schrijft over de twijfel:

Tegelijkertijd is bekend dat de pro-Russische separatisten de laatste weken flink wat tegenslag te verwerken hebben gekregen in rebellenbolwerken Loehansk en Donetsk, waar het Oekraïense leger steeds verder oprukt.

Kortom: de gedachte dat Rusland, die de separatisten moreel steunt (en volgens het Westen ook bewapent), de humanitaire missie als dekmantel gebruikt voor een militaire invasie, is niet zo vreemd.

Vooraf zijn afspraken gemaakt over de missie, maar veel is nog onduidelijk. Zowel de Oekraïense president Petro Porosjenko als zijn Amerikaanse collega zijn akkoord, mits de missie internationaal gesteund wordt en gecoördineerd wordt door het Internationale Rode Kruis. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben hulpgoederen gestuurd, maar hoe en of die goederen Moskou al hebben bereikt, is niet duidelijk. Volgens een Oekraïense woordvoerder gaat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het konvooi begeleiden, maar de OVSE heeft dit nog niet bevestigd. Ook heeft het Rode Kruis nog geen toestemming gegeven voor vertrek.

Een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst heeft laten weten dat een konvooi dat op weg is, het land niet in komt. Volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis is de Russische hulpmissie echter vertrokken zonder hen hierover te informeren, en waren de onderhandelingen over de details van de hulpmissie nog volop gaande.

De Volkskrant: Russisch konvooi richting Oekraïne wekt argwaan

Geef een reactie

Laatste reacties (50)