22

Russische Siri haat homo’s

Kritiek op Apple: Russische Siri moet niets van homo's hebben en weigert antwoord te geven op vragen over gay bars en homohuwelijk

Een Engels sprekende Rus heeft deze week ontdekt dat Siri, de sprekende assistent op de iPhone, niet wil reageren op vragen over gay bars en het homohuwelijk.


Dat meldt de BBC woensdag.
In een filmpje vraagt de man in het Russisch of er gay bars in de buurt zijn, maar Siri is niet van plan te helpen. “Ik zou rood worden als ik het zou kunnen zeggen” is het antwoord van de virtuele Apple-assistent.

Dan vraagt de man iets anders, over hoe je als homoseksueel stel kunt trouwen in Engeland. Maar ook daar wil Siri niets mee doen.

Als de man het nog een keer vraagt krijgt hij zelfs een soort standje van de Russische Siri. Alsof het een schande is wat hij net heeft gevraagd zegt Siri: “Ik doe maar alsof ik dit niet heb gehoord.”

Het letterlijke gesprek tussen de man (Alex) en Siri gaat als volgt:

Alex: “Siri, gay clubs around me?
Siri: “I would have turned red (blushed) if I could.”
Alex: “How to register a gay marriage in the UK?”
Siri: [Stilte] Alex: “How to register a gay marriage in the UK?”
Siri: “I will pretend I haven’t heard it.

De man die het filmpje maakte kwam er per ongeluk achter Siri’s anti-homo opmerkingen.

Ik was uit met vrienden die net hun iPhone hadden geüpdatet. We probeerden toen hoe Siri met het woord ‘gay’ om zou gaan. En dit was het resultaat. Siri reageerde trouwens ook zo op het woord ‘lesbian’.

Apple beweert dat het om een bug gaat die is gerepareerd, maar op internet woedt inmiddels een discussie of dat wel echt zo is.

Bewust geprogrammeerd
Volgens sommigen is Siri bewust zo geprogrammeerd omdat Apple met het vertalen van Siri zich aan de wetten in het betreffende land, in dit geval dus Rusland, moet houden, omdat het anders geen iPhones mag verkopen.
In Rusland is het verboden om informatie over homoseksualiteit te geven aan mensen onder de achttien jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)