Laatste update 10:13
53

Russische strategie om verkiezingen VS te manipuleren onthuld

Een Russische denktank die valt onder president Poetin heeft plannen gemaakt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat is aan persbureau Reuters onthuld door 7 Amerikaanse (oud-)functionarissen. Ze beschrijven de inhoud van twee documenten van het Instituut voor Strategische Studies te Moskou waarin de Russen de plannen uiteenzetten. Deze documenten zouden na de verkiezingen in handen zijn gekomen van de Amerikanen.

Het eerste document is opgesteld in juni en beschrijft hoe via sociale media en Russische internationale staatsmedia  kiezers overtuigd moeten worden om te stemmen op een kandidaat die een zachtere houding zal aannemen ten aanzien van Moskou dan dat Obama deed. De campagnes zijn overigens al eerder, in maart, gestart.

Het andere document stamt uit oktober. De Russen meenden dat duidelijk was dat Clinton de verkiezingen zou gaan winnen. Daarom moest de strategie veranderd worden. De pro-Trump campagne kon gestopt worden en er moest gewerkt worden aan het zaaien van twijfel over de eerlijkheid van het Amerikaanse verkiezingsproces. Ook diende de reputatie van Clinton beschadigd te worden om het vertrouwen in haar presidentschap te ondermijnen.De documenten vormden een belangrijk fundament voor de conclusie van Obama dat de Russen getracht hebben de verkiezingen te beïnvloeden met nepnieuws en hack-aanvallen tegen de Democraten.

De staatsmedia Russia Today en Sputnik publiceerden bijvoorbeeld verhalen over hoe de Clintons zichzelf op ongekende wijze verrijkt hadden, onder meer via hun Clinton Foundation, een goede doelen stichting. Een van die reportages trok negen miljoen kijkers.

De Russen ontkennen zich met de verkiezingen te hebben ingelaten.

cc-foto: Kremlin

Geef een reactie

Laatste reacties (53)