Laatste update 22:25
18

Rutger Hauer, de grootste Nederlandse acteur in Hollywood, is overleden

Een van de grootste Nederlandse acteurs en de meest succesvolle Nederlandse acteur in het buitenland, Rutger Hauer, is afgelopen vrijdag na een kort ziekbed overleden. Hij werd 75 jaar. Hauer werd vandaag in besloten kring begraven. Dat heeft zijn familie laten weten.

Hauer maakte meer dan honderd films, waarvan de meeste in het Engels. Hij won onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. Hij zal in Nederland vooral worden herinnerd om klassiekers als de televisieserie Floris en de films Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977). In 1982 liet hij een onuitwisbare indruk achter in de Verenigde Staten met Blade Runner. Hauer schitterde daarnaast in films als The Hitcher (1986), Escape from Sobibor (1988), Confessions of a Dangerous Mind (2003), Batman Begins (2005) en Sin City (2005).

Rutger Hauer was naast zijn acteerwerk zeer actief voor onder meer het Rode Kruis, het Aidsfonds en zijn eigen Rutger Hauer Starfish Association, die kinderen en zwangere vrouwen met hiv helpt. Hauer werd in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was vijftig jaar samen met zijn tweede vrouw Ineke Hauer-Ten Cate en laat daarnaast een dochter, Aysha Hauer, na uit zijn eerste huwelijk.

Wikicommons: DWDD

Geef een reactie

Laatste reacties (18)