227

‘Rutte beledigt ministers met hoog salaris topman SNS’

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: Rutte denkt dat een hoger salaris kwalitatief betere mensen oplevert ... Rekenkamer werd weggehouden bij toezicht van DNB op SNS Reaal

Premier Rutte heeft Gerard van Olphen weten te strikken als nieuwe topman van het genationaliseerde SNS Reaal en gaf daarbij de verklaring dat een hoog salaris daarbij noodzakelijk is. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat een interessante constatering. “Wat vindt hij dan van zijn eigen ministercrew?” Eickhout wees erop dat Ruttes ministers en staatssecretarissen allemaal onder de balkenendenorm zitten. “Blijkbaar zijn zij dan niet deskundig. Ik zou me beledigd voelen.”

Rutte deed vrijdag de discussie over Van Olphen’s salaris af als een idiote discussie. Eickhout zei zaterdagochtend op Radio1 bij TROS Kamerbreed het helemaal niet zo’n rare discussie te vinden want SNS Reaal is nu een staatsbedrijf. Er zijn volgens hem nu afspraken gemaakt die niet worden nagekomen. Daarbij doet hij er nog een schepje bovenop.

Bij SNS Reaal waren de salarissen marktconform en we zien nu wat voor problemen we hebben.”

Ook PvdA staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vindt een beloning boven de balkenendenorm (550 duizend euro) ‘veel’. Ze gaf te kennen dat het niet alleen Rutte zorgen baart, maar dat nu eenmaal iemand met ‘heel specifieke kennis nodig is om de bank aan te sturen.

De Algemene Rekenkamer kan nog altijd niet onderzoeken op De Nederlandsche Bank goed toezicht heeft gehouden op het genationaliseerde SNS Reaal. Al in 2011 wilde de Rekenkamer de toezichtfunctie van DNB op de bank al onderzoeken, maar DNB riep zich toen op Europese geheimhoudingsregels. Dat beroep werd toen gesteund door de toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Update 16.50 uur

De Kamer wil dat de overheid alles doet om oud-bestuurders van het SNS-debacle aansprakelijk te stellen. PvdA, CDA, D66 en SP willen dat juridisch alles wordt gedaan om zoveel mogelijk geld terug te halen. PvdA-Kamerlid Nijboer wil dat oud-topman Sjoerd van Keulen per direct opstapt als voorzitter van de lobbyclub Holland Financial Center. Nijboer vindt dat hij roekeloos het geld van anderen in gevaar heeft gebracht.

NRC: Rutte beledigt ministers met salaris nieuwe SNS-topman’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (227)