110

Rutte blijft Duitsland trouw op G8

Video - Rutte kiest voor lijn Merkel, tegen Obama en Hollande ... Top van acht grootste economieën waarschuwt Europa: Nadruk moet op groei, niet op bezuinigingen liggen

Zelfs de G8 kan Mark Rutte niet aan zijn verstand brengen dat hij te krampachtig vasthoudt aan het terugdringen van het begrotingstekort. Op het overleg van de acht grootste economieën van de wereld kwam de Duitse aanpak van de crisis, keihard bezuinigen, onder vuur. Mark Rutte beklemtoonde op de top in Chicago juist dat Nederland de Duitse mening deelt, zo meldt de Volkskrant vanochtend. ‘We liggen heel dicht bij de Duitsers’, aldus de minister-president


Groei
Op de G8 werd Duitsland naar verluidt door de 7 andere landen (VS, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Canada, Rusland en Japan) onder druk gezet om niet alleen te besparen, zo schrijft de Volkskrant. Die drastische koers zou het herstel van de  economie in gevaar kunnen brengen.
Rutte noemde op zijn beurt juist het laten oplopen van tekorten “levensgevaarlijk”. Het bevorderen van groei kan volgens de premier beter door bijvoorbeeld het verminderen van de regeldruk.

Het stimuleren van economische groei zal ook hèt gespreksthema zijn van het informele diner van de leiders van de 27 EU-lidstaten komende woensdag in Brussel. Rutte maakte duidelijk dat dan nog geen conclusies zijn te verwachten. Het diner is bedoeld als discussie in aanloop naar de top van de Europese regeringsleiders en staatshoofden eind juni in Brussel, aldus de Volkskrant.

Griekenland
Ook in het communiqué dat aan het einde van de G8-besprekingen is uitgebracht staat economische groei hoog op de lijst van prioriteiten. Het is een kleine overwinning van het nu al dynamische duo Obama en Hollande, de kersverse president van Frankrijk, op de Duitse bondskanselier Merkel, die zoals gezegd vooral op bezuinigingen hamert. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zondagochtend. 

Economisch herstel in Europa is van levensbelang voor de VS en daarmee ook voor de herverkiezingscampagne van Barack Obama. Op de top is vier uur gesproken over de crisis in Europa. Obama ziet liever dat de EU een pakket maatregelen treft om groei te stimuleren, zoals de VS heeft gedaan. In Hollande heeft hij nu een bondgenoot die dezelfde boodschap van groei in Europa uitdraagt. De Britse premier David Cameron was al overtuigd. Alleen Merkel zet nog haar hakken in het zand, vooral als het gaat over een losser monetair beleid bij de Europese Centrale Bank, waardoor er meer geld op de markt zou komen. 

In zijn eindnotitie spreekt de G8 zich tot slot uit voor een sterke monetaire unie in Europa. En terwijl in de EU al wild gespeculeerd wordt over ‘grexit’, een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, benadrukt de G8 dat ze Griekenland het liefst binnen deze zone zou zien. Het communiqué erkent wel dat dit waarschijnlijk een moeilijke opgave wordt.

Volkskrant: Rutte houdt vast aan terugdringen tekort ondanks kritiek G8

The Guardian: G8 leaders end summit by pledge to keep Greece in eurozone

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)