Laatste update 18:11
94

Rutte eist dat Russen stoppen met ‘verspreiden van onzin’ over MH17

Rusland moet stoppen met het verspreiden van ‘allerlei onzin’ over het onderzoek naar de MH17-ramp. Dat heeft minister-president Rutte zaterdag gezegd tegen de NOS. De Nederlandse ambassadeur moet maandag in Moskou nog eens duidelijk maken dat van de Russen volledige medewerking bij het onderzoek wordt verwacht.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou werd vrijdagavond ontboden door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Maandag wordt hij verwacht voor een gesprek. Vrijdagochtend deed minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) hetzelfde met de Russische ambassadeur. Die kreeg vervolgens te horen dat de Russische kritiek op het internationale onderzoek niet wordt gewaardeerd.

Dat nu de Nederlandse ambassadeur op gesprek moet komen, is volgens het Russische ministerie om hem uit te leggen waarom Rusland niet instemt met de conclusies over de oorzaak van de ramp. Volgens een woordvoerder van het ministerie is dat onderzoek door de gehanteerde methodes ‘de verkeerde kant opgegaan’.

‘Het verspreiden van onzin over dit onderzoek moet stoppen, het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet,’ zei Mark Rutte over de Russische kritiek. ‘Wij verwachten nu van de Russen dat ze meewerken aan het verdere proces.’

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (94)