Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte en Kaag bespreken fusie van fracties PvdA en GroenLinks

  •  
19-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Informateur Hamer praat verder met VVD en D66

© DEN HAAG - Mark Rutte en Sigrid Kaag komen naar buiten na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. ANP PHIL NIJHUIS

Mark Rutte denkt een oplossing te hebben gevonden voor een door hemzelf gecreëerd probleem. De demissionaire premier, die evenals CDA-leider Wopke Hoekstra, al maanden roept dat hij niet met twee linkse partijen wil regeren, heeft met D66-leider Sigrid Kaag gesproken over een fusie van de fracties van PvdA en GroenLinks. Dat meldt de NOS.
" Een fusie van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks wordt gezien als een serieuze uitweg uit de impasse in de formatie. (…) Een gezamenlijke fractie heeft voor de VVD en andere partijen in het kabinet als voordeel dat het stabieler is dan twee afzonderlijke fracties."
De PvdA en GroenLinks lijken onaangenaam verrast door de berichtgeving dat hun fracties zouden moeten fuseren. Een GroenLinks-bron noemt het tegen het AD “absurd”. “De arrogantie dat andere partijen denken te kunnen bepalen hoe wij onze samenwerking invullen. Wij zijn hier heel boos over.”
De neiging van Rutte om voor andere partijen te bepalen wat ze moeten doen, heeft eerder in de kabinetsformatie al voor de nodige problemen gezorgd. Het plan van de premier om Pieter Omtzigt een ‘functie elders’ te geven, zorgde ervoor dat de formatie tijdenlang stillag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.