Laatste update 11:10
144

Rutte III: wel verplicht les over Wilhelmus, niet over kolonialisme en slavernij

Het nationalisme waar conservatieven zo aan hechten wint in het nieuwe kabinet stevig terrein. Althans als het aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU ligt. CDA-leider Buma wil al langer dat schoolkinderen verplicht worden om staand het Wilhelmus te zingen maar dat voorstel haalt het vooralsnog niet. In plaats daarvan komen er verplichte lessen over het Wilhelmus, het volkslied waarvan zo weinig burgers de tekst kennen dat die onder meer op t-shirts wordt afgedrukt  om mee te kunnen zingen. Het AD onthult de plannen voor het nieuwe regeringsbeleid op basis van uitgelekte documenten:

Met les in de grondwet en het Wilhelmus vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.

De krant constateert dat D66 bakzeil heeft gehaald met de wens om schoolkinderen ook onderricht te geven in de wat minder glorieuze aspecten van de geschiedenis die tot op de dag vandaag van invloed zijn op de ‘nationale identiteit’: slavernij en kolonialisme.

De partijen onderhandelen nog verder over andere conservatieve dromen, zoals het herinvoeren van de dienstplicht. Het CDA wil dat jongeren die vervullen bij defensie, politie en soortgelijke organisaties. ‘Probleemjongeren’ zouden daarbij als eerste moeten worden opgeroepen. De ChristenUnie wil dat het vervullen van dienstplicht – gedacht wordt aan een half jaar – leidt tot korting op de studieschulden. VVD is tegen invoering van de dienstplicht omdat het te duur is.

Het AD onthulde dinsdag al dat de christenen en liberalen tijdens de onderhandelingen een uitruil hadden gedaan op het gebied van zelfbeschikkingsrecht en ethische kwesties. Het nieuwe kabinet zal op verzoek van de conservatieven de mogelijkheden voor euthanasie niet uitbreiden, daarentegen mag er wel meer onderzoek gedaan worden naar embryo’s en andere vormen van biologische predestinatie.

Die onthulling zorgde dinsdag voor wat spanningen in de onderhandelingen maar die zijn naar verluidt allemaal weer gladgestreken. Het ‘verlaat mij nimmermeer” is daarmee nog van kracht in het Haagse Johan de Witthuis waar de onderhandelingen plaatsvinden. Frist Wester sprak er over bij RTL Summer Night.

cc-foto: Harald

Geef een reactie

Laatste reacties (144)