163

Rutte: Ik heb gefaald

Kamer terughoudend over bezuinigingsakkoord Griekenland … Voor een periode van 14 jaar moet Nederland jaarlijks 70 miljoen betalen aan Griekenland

De Europese ministers van Financiën, de Europese Centrale Bank en het IMF hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over financiële noodhulp aan Griekenland. Voor Nederland kost de steun ongeveer 70 miljoen euro per jaar en dat voor een periode van 14 jaar. Het totale bedrag zou neerkomen op zo’n 980 miljoen euro.

Update 15.40 uur

Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland ‘niet helemaal’ heeft kunnen houden. Voor de verkiezingen zei hij dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. Na het vragenuurtje zei hij het jammer te vinden dat hij niet zijn hele belofte heeft kunnen nakomen. 

Eeder

Ook gaat de eurozone akkoord met een verlaging van de rente op de Griekse leningen. Het nieuwe noodpakket moet ertoe leiden dat de Griekse staatsschuld in 2020 is teruggebracht tot 124 procent van het bruto binnenlands product. Die schuld is echter nog hoger dan in eerste instantie bedoeld was.

De 70 miljoen euro per jaar zijn de kosten die voor Nederland in rekening komen omdat het net als de andere eurolanden afziet van de winst op de leningen. Minister Dijsselbloem zei dat Nederland geen leningen kwijtscheldt en dat er voorlopig geen nieuw geld naar Griekenland gaat.

Donderdag debatteert de Kamer over het nieuwe steunpakket. Die is verdeeld over het akkoord, meldt NOS:

PvdA-Kamerlid Nijboer verwelkomt het akkoord dat weer “enig perspectief” biedt in de problematische situatie. Hij vindt het wel belangrijk dat er goede voorwaarden worden afgesproken.

D66-Kamerlid Koolmees spreekt van een verstandig besluit. “Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste.”
De SP vindt het akkoord geen oplossing omdat er niet aan schuldenherstructurering wordt gedaan. Kamerlid Merkies vreest dat de private schuldeisers zich de komende jaren terugtrekken en dat het een volledig publiek probleem wordt.

De Griekse regeringspartijen hebben positief gereageerd op het akkoord.

Het is goed gegaan”, stelde de Griekse premier Antonis Samaras. “Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken.” De leider van regeringspartij Pasok, Evangelos Venizelos, sprak van een nieuwe start. “Nu moeten we het waarmaken.

De eurolanden willen in de toekomst Griekenland aan niet meer extra maatregelen binden. In eerste instantie is het de bedoeling dat het land een primair overschot weet in te boeken. Daarna willen de ministers van Financiën kijken of er zo nodig extra maatregelen ingevoerd kunnen worden om de schuld verder te verlagen.

Volkskrant: ‘Een nieuwe dag voor Griekenland breekt aan’

NOS: Akkoord kost NL bijna een miljard

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (163)