49

Rutte is banger voor Freek dan voor Peter R.

Haagse Gangen over Rutte die niet met 'rode Freek' aan tafel wilde

Totdat u in het stemhokje staat op 12 september- bespreekt DeGids.fm de Haagse Gangen over de verkiezingsstrijd. Vandaag over Mark Rutte die bang is voor ‘rode’ Freek de Jonge. Rutte wil niet met de cabaretier aan één tafel.

Wie gisteravond bij DWDD het debat tussen Rutte en Peter R. de Vries heeft gezien, vraagt zich af waarom de redactie van 1 Voor de Verkiezingen zwichtte voor de verklaring van Ruttes woordvoerder dat hij ‘liever niet’ met Freek aan tafel zit. 

Presentator Matthijs van Nieuwkerk stelde Rutte de vraag waarom hij niet met De Jonge aan tafel wil. Rutte antwoordt niet in een ‘rood’ televisieprogramma te willen zitten, aan tafel met een ‘rode’ gast. 

Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop.nl vindt dat Rutte duikt en zijn tegenstander de schuld geeft. Een politicus mag volgens hem geen invloed uitoefenen op de samenstelling van een televisiedebat. Ook vindt hij het opmerkelijk dat Rutte wel tegenover Peter. R. de Vries durft te zitten van wie ook scherpe opmerkingen te verwachten zijn. En dat bleek. De rechercheur en programmamaker kreeg door Rutte gelijk het etiket ‘PVV-hater’ opgeplakt waarna hij vol in de aanval ging op de VVD-lijsttrekker. 

Peter Kee, maker van 1 Voor de Verkiezingen, vindt het de normaalste zaak dat er voor de uitzending van een debatprogramma onderhandeld wordt. “Als je beide tot inzicht komt dat het er geen goed programma van wordt dan besluit je wat anders te doen”, aldus Kee, die overigens wel aangeeft dat hij Rutte versus Peter R. de Vries ‘spannende’ televisie vond.

Sherlo Esajas, voormalig PvdA-woordvoerder, vindt het begrijpelijk dat de VVD liever niet koos voor een debat met De Jonge. “Elke zich zelf respecterende voorlichter had er een stokje voor gestoken. Ik leg op colleges uit hoe dat in zijn werk gaat. Het schrikbeeld is Ella Vogelaar in P&W tegenover Jort Kelder en Heleen van Rooijen.” 

Dit is toch vervelend voor Rutte: hij moet hierover vragen beantwoorden bij een andere talkshow. Sherlo: “Het is een ding geworden. Dat is heel vervelend voor hem.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)