Laatste update 19:51
32

Rutte noemt memogate ‘gestuntel’, gaat tekeer tegen D66’ers en haat gekookte vis

Mark Rutte heeft als VVD-leider zijn optreden in memogate gestuntel genoemd. De premier bleef lang ontkennen dat er memo’s bestonden over de afschaffing van de dividdendbelasting. Later kwamen die memo’s alsnog naar boven. Rutte deed zijn schuldbekentenis op het VVD-partijcongres. Hij blijft er overigens bij dat de 1,4 miljard die hij namens de Nederlandse belastingbetalers cadeau doet aan multinationals een goed idee is. De NOS schrijft:

Premier Rutte erkent dat hij met zijn derde kabinet geen makkelijke start heeft gehad. “U heeft mij wat zien stuntelen tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting in november”, zei hij op de tweede dag van het VVD-partijcongres in Arnhem. (…) De premier blijft de afschaffing verdedigen, omdat die maatregel volgens hem wel van belang is voor het vestigingsklimaat. “Als we alleen maatregelen nemen die meteen populair zijn, dan verliezen wij het recht om te regeren.”

Rutte stelt dat hij op twee punten van inzicht veranderd is: Europa en klimaatverandering. Voor wat betreft Europa zegt hij dat hij de Unie niet langer als een louter economisch nuttig instrument ziet maar ook als noodzakelijk om bijvoorbeeld te kunnen reageren op internationale vluchtelingenstromen. Het tweede punt is klimaat. De Volkskrant schrijft:

Rutte zei lang aangehikt te hebben tegen het probleem van de klimaatverandering, maar inmiddels de noodzakelijke energietransitie als een enorme kans voor Nederland te zien. ‘De milieubeweging is links georiënteerd, maar ze zijn stiekem heel blij dat wij nu het voortouw hierin nemen. Wij hebben niet die GroenLinks-sfeer dat je alleen in een zwart-witfoto mag wonen en geen auto mag rijden. En wij kunnen afspraken maken en coalities bouwen.’ Volgens Rutte kun je ook in elektrische auto’s hard rijden. ‘Dus het blijft leuk voor VVD’ers. We blijven de vrrroempartij.’

Rutte ging ook in op het linkse college in Amsterdam dat hij “helemaal niks” vindt. Volgens Rutte is het de stemmers die in het stemhokje voor D66 kozen. Het AD schrijft:

Zij mogen van Rutte ‘nu niet klagen’ dat er een links college is gevormd. ,,Ik snap dat die denken dat het heel deftig is om op D66 te stemmen. Op woensdagavond naar het concertgebouw enzovoort, maar dit is een uitgelezen kans aan ons om te laten zien dat het wel wat uitmaakt wat je stemt.’’

Rutte reageerde vervolgens op Facebook op vragen die kiezers vooraf konden stellen. Hij kreeg vragen over onder meer de wolven, leguanen en grote grazers. Over dat laatste onderwerp durft hij geen uitspraken te doen. Ook zegt hij dat qua eten gekookte vis een no go is.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)