26

Rutte: Openheid belangen ministers privé-zaak

Premier Mark Rutte zal niet meer informatie geven over de manier waarop bewindslieden hun zakelijke belangen afstaan

D66 pleit voor maximale openheid met betrekking tot de financiële belangen van bewindslieden. Om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden, wil D66 totale openheid. Premier Mark Rutte zegt in antwoord op de schriftelijke vragen van D66 dat het aan de bewindslieden zelf is te beslissen of ze meer openheid willen of niet.

Onlangs heeft premier Rutte nevenfuncties en financiële belangen van een aantal bewindspersonen in een brief aan de Kamer toegelicht. Volgens D66 bevat de brief te weinig informatie. Niet alle twijfel over de integriteit van ministers en staatssecretarissen is weggenomen en dus moeten de integriteitsregels die in 2002 zijn vastgesteld veranderen. “Dat is alweer een tijdje geleden. Daarom is het goed om na te gaan of deze regels nog aan de eisen van de tijd voldoen”, aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Schouw:

Bewindspersonen kunnen financiële en zakelijke belangen in ondernemingen of onroerende zaken op afstand zetten in een stichting, maar daarmee neem je alle twijfel over integriteit niet weg […] Financiële belangen en nevenfuncties van bewindspersonen moeten transparant en controleerbaar zijn. Er moet geen twijfel zijn over de integriteit van bewindspersonen.”

Eerder wekte de oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers de schijn van belangenverstrengeling door een vakantievilla te kopen in Bulgarije. Volgens hoogleraar staats-en bestuursrecht Margriet Overkleeft-Verburg zette Leers zijn financiële belangen onvoldoende op afstand.

NRC schrijft hierover:

Twee dagen voordat hij minister werd, richtte Leers de stichting Fiducia Trajectum op. Die behartigt de claim van 270.000 euro die hij heeft op een Bulgaars bedrijf dat zijn villa niet leverde. Leers houdt in de gekozen constructie de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Hij heeft als enige certificaathouder zeggenschap over het bestuur van de stichting.

nu.nl: Niet meer openheid over belangen ministers

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (26)