57

Rutte: opvang is okidoki

Premier wuift ontsporingen en klachten rondom 'sobere opvang' weg...Ondanks dreigementen zou het 'in de meeste gevallen' goed gaan...

Volgens premier Mark Rutte gaat de opvang van de vluchtelingen in de meeste gevallen goed. De ‘opstootjes en relletjes’ zouden tot incidenten beperkt zijn. Dat verklaarde hij tijdens een persconferentie vrijdagmiddag.

Rutte ontkent dat het klimaat verhardt door de komst van de vluchtelingen en stelt dat het goed gaat met de noodopvang. Ondanks de ‘sobere’  aanpak waar vluchtelingen in Nijmegen deze week tegen protesteerden of de uitspraak van tentenverhuurders die het onderbrengen van vluchtelingen in tenten onverantwoord vinden. 

Wel stelt de minister-president vast dat de komst van een asielzoekerscentrum tot spanningen kan leiden en vindt hij het ‘bedreigen van burgemeesters, wethouders of hun kinderen echt onacceptabel’. Volgens hem gaat het toch ‘in de meeste gevallen goed’. Over de dreigementen zegt hij nog:

Ik begrijp dat mensen bezorgd, boos en emotioneel zijn. Kwaad worden mag, maar geweld of daarmee dreigen is uit den boze. Die grens mag nooit overschreden worden. Dat is volkomen onacceptabel. Van mensen en bestuurders blijf je af.” 

Ook heeft het kabinet vrijdag besloten de straf op mensensmokkel te verhogen van vier naar zes jaar. Bij georganiseerde smokkel is de straf tien jaar en wanneer slachtoffers gewond raken of komen te overlijden kan de straf oplopen tot achttien jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)