Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rutte ruilde Greenpeace tegen Sotsji'

  •  
13-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Flickr_Willem_Maxima_DeVos_300.jpg

Premier beloofde Poetin dat Nederland Spelen niet zou boycotten

De gevangenschap van Greenpeace-activisten zou een rol hebben gespeeld bij de samenstelling van de Nederlandse delegatie naar Sotsji. NRC Handelsblad schrijft dat er vorig najaar al aan de Russen is beloofd dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte naar de Olympische Winterspelen in de Russische stad zouden gaan. Dit zou volgens de krant gebeurd zijn om de Russen over te halen om de Greenpeace-activisten vrij te laten.
De zware Nederlandse delegatie heeft de afgelopen dagen veel kritiek geoogst. Waar landen als Duitsland, Frankrijk en de VS geen politieke afvaardiging stuurden deed Nederland dat uitdrukkelijk wel. PvdA-leider Samsom en VVD-coryfee Neelie Kroes zeiden dat het wel een onsje minder had gekund.
Volgens anonieme bronnen is de komst van de zware delegatie door Rutte gemeld in zijn telefonisch onderhoud van 21 oktober met de Russische president Poetin. De RVD ontkent dit, maar wijst erop dat Nederland al in een vroeg stadium heeft laten weten tegen een boycot te zijn, aldus NRC.
Premier Rutte ontkende gisteren in het tv-programma Buitenhof (vanaf 02.35) dat een “deal” was gemaakt tussen Nederland en Rusland over de afvaardiging naar de Spelen en de vrijlating van de activisten. “Dat zou heel kwetsbaar zijn”, aldus Rutte.
cc-foto: Daniela Bohnau / Greenpeace

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.