55

Rutte tempert: koopkrachtdaling valt reuze mee

Update: RTL Nieuws stapt toch naar rechter ... Middeninkomens gaan niet vier procent, maar maximaal vier procent inboeten

Volgens premier Mark Rutte gaat de koopkracht van middeninkomens helemaal niet met vier procent achteruit. Die vrees is ongegrond. Dat zegt Rutte in het programma EenVandaag.

sitestat
Update 20.00

RTL Nieuws stapt toch naar de rechter vanwege de omstreden koopkrachtcijfers. Maandag stuurde het kabinet een aantal stukken over de formatie aan de Kamer. Volgens RTL Nieuws is cruciale informatie over wat de plannen voor verschillende inkomensgroepen precies betekenen achterwege gehouden. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein: “Er rest ons niets anders dan de gang naar de rechter.” Dinsdagochtend dient RTL Nieuws een verzoek in bij de rechtbank in Amsterdam voor een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte. Dat meldt het ANP.

De premier deed in een tien minuten durend gesprek een poging de zorgen bij de middeninkomens weg te nemen. Rutte:

De grootste zorg zit bij mensen met een jaarinkomen van tussen de 50 en 70 duizend euro. Zij gaan er wel iets op achteruit, maar gemiddeld blijft dat ver onder de vier procent.”

Volgens de premier gaan mensen die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen wel te maken krijgen met een teruggang van gemiddeld vier procent over vier jaar. De afgelopen dagen werd gevreesd voor een achteruitgang in koopkracht voor met name mensen met een middeninkomen.

Rutte zei in het interview verder dat bij de uitwerking van de plannen gekeken zal worden en geprobeerd zal worden om de extreme uitzonderingen weg te werken:

Er zijn mensen waar alles tegelijk komt: ziektekosten, studerende kinderen, en een hypotheek. We zullen extreme afwijkingen in de uitwerkingen wegnemen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (55)