50

‘Rutte trekt uitgestoken hand terug’

VVD zou geen deals meer willen sluiten met oppositiepartijen Update: PvdA wijkt ook nu af van coalitiepartner

Als het aan de VVD ligt gaat het kabinet in de toekomst geen deals meer sluiten met de oppositiepartijen in de Tweede Kamer om zich zo te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen. De VVD zou hiermee reageren op het langverwachte zorgakkoord dat woensdagmiddag ondertekend is.

Het kabinet krijgt het zorgakkoord niet zomaar door de Eerste Kamer omdat de coalitiepartijen VVD en PvdA in de senaat geen meerderheid hebben. Als het aan de VVD ligt gaat het kabinet niet van te voren ‘bedelen’ om steun bij andere partijen. Het nieuwe devies, als het aan de VVD ligt, is: graag of niet.

Ministers hebben de afgelopen maanden bijna dagelijks bezoeken moeten afleggen aan fracties van de oppositie, op zoek naar steun in de Eerste Kamer. De VVD is daar klaar mee en heeft geen zin meer om elke keer langs de partijen te moeten. De deals zouden te schimmig zijn en de oppositie zou teveel vragen, aldus RTL.

RTL schrijft:

De VVD is van plan om met het zorgakkoord de confrontatie in de Eerste kamer aan te gaan. En bronnen binnen de partij zeggen dat dit nog maar het begin is. De oppositie zal flink balen van de opstelling van de VVD. Want het liefst praat de oppositie over alles mee.
“Voor de volgende plannen is het take it or leave it als het aan de VVD ligt,” zegt politiek commentator Frits Wester van RTL Nieuws. “De VVD is het zat om steeds aan het kortste eind te trekken. Door al die akkoorden met de oppositie komt van de eigen plannen niets meer terecht. Het VVD geluid raakt volstrekt ondergesneeuwd. Ook kosten de compromissen met de oppositie veel te veel geld volgens de liberalen.

RTL politiek commentator Frits Wester verklaart:

Het is een enorme koerswijziging van de VVD. Het is niet meer de uitgestoken hand van VVD-premier Rutte. Maar de VVD is het zat om steeds aan het kortste eind te trekken.”

Update donderdag 11.20 uur:

De PvdA streeft ook in de toekomst naar een breed draagvlak voor het kabinetsbeleid. De partij wil doorgaan met het sluiten van akkoorden met de oppositie. Dat zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat met de ministers Dijsselbloem en Kamp over de ontwerpbegroting voor 2014.

RTL: ‘VVD wil geen deals meer met oppositie’

RTL: ‘VVD is het zat om aan het kortste eind te trekken’

Geef een reactie

Laatste reacties (50)