16

Rutte: Wie zich niet gedraagt, ligt er uit

'Landen moeten ook uit de euro kunnen stappen zonder ook uit de unie te stappen', verkondigt de premier in buitenlandse media

Premier Rutte maakt aan Europese landen nog eens duidelijk dat wie zich niet aan de regels houdt, uit de euro moet kunnen stappen. In de Süddeutsche Zeitung zei hij dat het mogelijk moet worden voor landen om uit de euro te stappen zonder hun lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen.

Rutte benadrukt in het interview dat van Europa alleen een ‘succesvolle corporatie’ te maken is ‘als iedereen zich thuis goed gedraagt’.

De Volkskrant citeert:

Als land van handelaren en exporteurs zijn wij afhankelijk van een sterke koers”, zegt Rutte. Het is daarom ‘van levensbelang’ dat alle Eurolanden zich aan de afspraken houden die gemaakt werden toen de euro werd ingevoerd. Alleen zo is de euro geloofwaardig, meent de premier. “Het moet ons gemeenschappelijk doel zijn om de euro sterker te maken, geloofwaardig te maken en om de dollar als sterke munt het hoofd te bieden.

Over het kwijtschelden van staatsschulden zei Rutte dat gekeken moet worden naar mogelijkheden om verdragen aan te passen. Hij zei dat Den Haag over het algemeen tegen kwijtschelding van schulden is. Hij laat het over aan de juristen en zei ook dat het een principekwestie is. Door schulden kwijt te schelden zou een verkeerd signaal afgegeven worden. Ook aan partners zoals de Verenigde Staten.

Ook liet Rutte nog eens duidelijk merken tegen een federaal Europa te zijn:

Ik geloof in een Europa van nationale staten, die wel nauw samenwerken in bepaalde sectoren, waar we gemeenschappelijke interesses hebben, zoals een munteenheid, immigratie en grenzen. Op alle gebieden die voordelen met zich mee brengen.”

Volkskrant: Rutte tegen buitenlandse media: ‘Landen moeten uit de euro kunnen stappen’

Süddeutsche Zeitung: Fordert Ausstiegsklausel aus dem Euro

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)