47

Rutte wil ‘eurofiel’ Verhofstadt

Liberale leiders Nederland, België en Luxemburg willen oud-premier België als voorzitter van de Europese Commissie ... Alleen 

Guy Verhofstadt, de oud-premier van België is woensdagavond door de liberale leiders van België, Luxemburg en Nederland aangewezen als kandidaat voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Voor Nederland werden VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold het daarover eens.

Verhofstadt is niet onomstreden. Hij geldt als ‘eurofiel’, wat hem op forse kritiek is komen te staan. Ook uit liberale hoek. Zo noemde VVD’er Mark Verheijen hem onlangs een groter gevaar dan dan de extreem-rechtse Front Nationalleidster Marine le Pen. Achteraf bood Verheijen zijn excuses aan, maar het leed was al geschied.

VVD-coryfee Frits Bolkestein gooide vervolgens olie op het vuur door in Pauw en Witteman te stellen dat Verheijen gelijk had. Hij werd op zijn beurt weer tegengesproken door Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes die Verhofstadt in Buitenhof ‘onze man in Europa’ noemde. De zaak lijkt nu dus vooralsnog in het voordeel van Verhofstad beslecht.

Federaal
Alleen de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, is niet verheugd met de steun van Rutte voor Verhofstadt. “Waar de VVD staat voor een Europa dat een pas op de plaats moet maken, pleit Verhofstadt al jaren voor een federaal Europa. Dit is volstrekt tegenstrijdig”, aldus JOVD-voorzitter Christiaan Kwint.

In februari beslissen de liberalen definitief wie door hen naar voren wordt geschoven als kandidaat om de nieuwe Europese Commissie te gaan leiden. De Volkskrant noemt ook Eurocommissaris Olli Rehn een potentiële kandidaat. Momenteel wordt de commissie voorgezeten door José Manuel Barroso.

cc-foto: Alberto Novi

Geef een reactie

Laatste reacties (47)