103

Rutte zet JSF voorlopig in de ijskast

VVD-fractievoorzitter realiseert zich dat 'de wapenorder van de eeuw' in tijden van forse bezuinigingen gevoelig ligt, maar testtoestel kan wel

In de komende kabinetsperiode worden geen Joint Strike Fighters gekocht. Dat verzekert Mark Rutte, zo is vrijdag te lezen in de Volkskrant. Bij gebrek aan een Kamermeerderheid is een besluit over het Amerikaanse gevechtsvliegtuig voorlopig van de baan.

Wel zou Rutte denken aan een testtoestel, zo schrijft de Volkskrant. Op die manier zou hij de deelname van Nederlandse bedrijven aan de ontwikkeling en de productie van de JSF willen waarborgen. Dat maakte de VVD-leider ook al kenbaar tijdens de mislukte formatiebesprekingen over een PaarsPlus-kabinet.

Voor de JSF was 6 miljard euro uitgetrokken, maar met het oog op de forse bezuinigingen op zorg, onderwijs, en sociale zekerheid heeft Rutte besloten dat hij beter kan wachten. Ooit zei de VVD dat de JSF er ‘koste wat het kost’ moet komen. Door deze koerswijziging lijkt de partij nu water bij de wijn te doen, want ook coalitiepartner PVV, waarmee de VVD samen met het CDA in onderhandeling is, wil absoluut geen JSF. Nu is alleen het CDA nog voorstander, maar die wil vooral ‘partner in het JSF-programma’ blijven, niet per se toestellen kopen.

De PvdA kon in het kabinet-Balkenende IV de aankoop van een testtoestel niet tegenhouden, maar stelde toen wel de voorwaarde dat een definitief besluit over de aanschaf van tientallen vliegtuigen zou worden doorgeschoven naar 2012.

cc-foto: plaskota

Geef een reactie

Laatste reacties (103)