Laatste update 15:07
116

Rutte zet vluchtelingen op één lijn met hufters

Mark Rutte blijkt toch niet de premier van alle Nederlanders. In een interview met het AD (betaalde editie) haalt hij fors uit en schuift vluchtelingen en migranten maatschappelijk wangedrag in de schoenen.

De liberaal Rutte (aanduiding van het AD, Joop) ziet al jaren een ‘sluipend proces’ van mensen die normoverschrijdend gedrag vertonen. Het gaat om mensen die al langer in Nederland wonen én om vluchtelingen. Hulpverleners die worden belaagd op oudejaarsavond, homo’s die worden uitgejouwd. (…) “Het is een sluipend proces dat al jaren aan de gang is. Er zijn altijd mensen geweest die normoverschrijdend gedrag vertoonden. Maar daar is vorig jaar iets bij gekomen waar we als samenleving een antwoord op moeten hebben. Met de komst van grote groepen vluchtelingen rijst de vraag: blijft Nederland Nederland?”

Rutte hangt zijn relaas op aan de kwestie van een man die buschauffeur wilde worden maar weigert vrouwen de hand te schudden. Het busbedrijf was daarom niet in hem geïnteresseerd. Het College van de Rechten van de Mens oordeelde dat de man gediscrimineerd werd vanwege zijn geloof. Daarbij kennelijk voorbij gaand aan het feit dat de man vrouwen wil discrimineren. Volgens orthodoxe moslims (en joden) is het schudden van handen een seksuele daad en daarom verboden.

De associatie die Rutte in dit geval maakt met vluchtelingen is opvallend omdat over de identiteit van de klager niets bekend is. Het bureau dat de buschauffeur assisteerde bij zon klacht kon desgevraagd niet vertellen of de sollicitant een bekeerling is. “Degene die hem bijstond werkt hier niet meer.”

Het interview in het AD is direct gekoppeld aan een paginagrote advertentie in de krant. Het dagblad gebruikt die advertentie online zelfs als illustratie. Dat roept bij sommige lezers de vraag op of het interview zo door Rutte ‘gekocht’ is. Volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis is dat niet het geval.

Inmiddels hebben de redacteuren bij uitgeverij Lebowski de brief van Rutte onder handen genomen. Daar viel nog wel het een en ander aan te verbeteren.

C22zYw8WEAAUT5x.jpg_large

Het “signaal” van Mark Rutte wordt wereldwijd opgemerkt. Ook de Britse BBC besteedt er aandacht aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)