98

Ruzie binnen top PVV

Update: 'Fractiebestuur PVV functioneert niet' ... Kamerlid Bontes legt functies neer na kritiek op schimmige partijfinanciën

Kamerlid Louis Bontes is deze week per direct opgestapt als lid van het fractiebestuur. Ook zijn functie van penningmeester van de Stichting ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV, die de financiën van de partij regelt, legt hij neer. De ruzie is een klap voor Wilders omdat oud-politieman Bontes ook als ordebewaker in de fractie fungeert en zorgt dat PVV’ers niet te veel naar buiten treden.


Het conflict in de als zeer gesloten bekend staande partij wordt onthuld door NRC:

Zijn besluit is mede ingegeven door onduidelijkheid over de verantwoording van recente financiële uitgaven van de stichting. Bontes kon zich niet langer vinden in de werkwijze van het fractiebestuur en wenste niet meer verantwoordelijk te zijn voor de beslissingen van het bestuur. (…) Bontes stond er intern om bekend namens de partijleider en met de hulp van Bosma en Agema de orde te bewaken. Als partijgenoten te veel contact met de buitenwereld onderhielden of ineens in een televisieprogramma opdoken, spraken zij hen daarop aan.

Het bestuur bestaat nu nog uit Wilders, Bosma en Agema. Bontes sneed vorig jaar ‘dissident’ en eveneens oud-politieman Hero Brinkman de pas af die de partij meer open wilde maken.

Update 16:50

Het gebelgde Kamerlid heeft een verklaring afgelegd tegenover RTL Nieuws:

Bontes vertelt aan RTL Nieuws dat hij in het afgelopen jaar slechts twee tot drie keer een vergadering heeft gehad met het fractiebestuur. Dat is volgens hem veel te weinig. Bontes was binnen het bestuur verantwoordelijk voor het budget, maar werd te weinig gekend in de besluiten die worden genomen wat er met het geld gebeurt. “De partijtop denkt nog steeds dat alles ‘en petit comite’ kan worden besloten. Daar wil ik van af”, aldus Bontes.

Video: Bontes deze week tijdens de hoorzitting over geheime diensten

Geef een reactie

Laatste reacties (98)