Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saamhorigheid onder druk

  •  
02-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kwintet_300.jpeg
Kijk hier het Filosofisch Kwintet terug
Welke waarden staan onder druk, verdienen het om behouden te blijven en waarom? Daarover gaat de huidige reeks van het Filosofisch Kwintet. In deze aflevering gaat het over saamhorigheid en het belang om ergens bij te horen.
We hebben weinig gemeenschappelijke, morele bodem meer. Op materieel vlak loopt Europa misschien voorop, maar op het gebied van identiteitsbewustzijn is het hier armoe troef. Na de Tweede Wereldoorlog is er in de westerse wereld een heel groot vertrouwen gegroeid in beleid dat gebaseerd is op rationaliteit. Je definieert een probleem, maakt een kosten-batenanalyse en zoekt naar een praktische oplossing. Politici werden populair als ze beloofden problemen op te lossen en niet als ze zeiden: ik heb ideeën. Dat instrumentalisme zonder moraal leidt uiteindelijke tot grote willekeur, waardoor niemand meer begrijpt wat de gezamenlijke basis is waarvanuit de samenleving functioneert.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.