172

Sabine Uitslag: Jullie begrijpen me verkeerd

CDA-Kamerlid pakt 'reaguurders' aan: 'Wat gaan jullie morgen voor de samenleving doen?'

Sabina Uitslag is verbaasd over de vele opschudding die haar column ‘De waardevolle samenleving’ veroorzaakte. Volgens haar is het juist een ‘pleidooi voor noaberschap (nabuurschap) en zorgzaamheid voor elkaar’, zo liet het Kamerlid vanaf haar vakantieadres in Italië weten. “Het is prachtig als iemand iets om niet doet.”

Uitslag kreeg veel kritiek op haar column. Ze zou niet weten wat het werk van een mantelzorger inhoudt omdat ze zich hardop afvroeg of een ontbijtje maken voor haar manlief ook onder de noemer mantelzorgen valt. Daar is een groot misverstand ingeslopen laat ze weten aan Tubantia.

“Natuurlijk heb ik de zorg voor een familielid met kanker niet willen vergelijken met het bereiden van het ontbijt. Ik bagatelliseer het werk van mantelzorgers niet, maar heb daar enorm veel waardering voor. Ik zie het verschijnsel mantelzorgen in mijn eigen familie en heb daar diep respect voor.

Het CDA Kamerlid had de boodschap willen overbrengen over ‘de waarde van belangeloos iets voor een ander doen’.

“Ik zou willen dat mensen in de spiegel kijken, dat ze zich iedere dag weer afvragen: wat heb ik vandaag voor de samenleving gedaan, wat heb ik betekend?” Daarbij haalt ze ook nog uit naar de ‘reaguurders’ die fel en venijnig op haar column reageerden.

Die mensen, en dan bedoel ik nadrukkelijk de mensen die niet de dagelijks zorg voor een ernstig ziek familielid hebben, wil ik vragen: wat gaat u dan morgen doen voor de samenleving? Hoe gaat u zich dan inzetten voor een ander?

Nederland telt zo’n 1,2 miljoen mantelzorgers. Uit de Emancipatiemonitor 2010 van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat dat er zelfs 2,6 miljoen zijn als ook de tijdelijke zorgverlening wordt meegeteld.

Lees de opinie van Hasna El Maroudi over deze affaire: ‘Mantel der liefde of bord voor je kop’

cc-foto: Roel1943

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (172)