4

Saleh is bereid tot vreedzame machtsoverdracht

UPDATE: Aanval op demonstratiekamp in Jemen: 17 doden ... Wereldwijd vragen stille betogers aandacht voor de situatie in Jemen

De terugkeer van president Ali Abdullah Saleh heeft tot meer pressie geleid tegen de demonstranten in Jemen. Vannacht vielen er 17 doden in Sana bij een aanval van het regeringsleger op een demonstratiekamp. Bij de actie raakten 54 mensen gewond.


Update zondag 25 september:

President Saleh is bereid tot een vreedzame machtsoverdracht. Dat zei hij zondag tijdens een tv-rede. Na de overdracht zouden er verkiezingen moeten komen, meldt NOS. Het was voor het eerst dat Saleh het volk toesprak sinds zijn terugkeer uit Saudi-Arabië.

Saleh keerde vrijdag terug naar Jemen nadat hij drie maanden in Saoudi Arabië was voor de behandeling van een ziekte. Vanuit dat land wist hij de afgelopen maanden keiharde optreden jegens de demonstranten te coördineren. Het leger kreeg veelvuldig de opdracht demonstranten te lijf te gaan met mortiergeschut, granaten en scherpschutters. De protesten lijken de laatste weken echter aan te zwellen omdat het leger steeds harder optreedt.

De revolutie in Jemen is als sinds januari bezig, maar de berichtgeving erover wordt in de media ondergesneeuwd door het nieuws uit Libië en Syrië. Op Facebook is daarom een protestpagina geopend om aandacht te vragen voor de revolutie in Jemen. Zaterdag 24 september zullen wereldwijd mensen op straat hun steun betuigen aan het Jemenitische volk. De organisatoren roepen de protestanten op om twee uur met tape op hun mond over straat te lopen. Een beeld dat symbool staat voor de jarenlange onderdrukking van de regering van Saleh.

NRC: Wederom geweld in Jemen: vannacht zeventien doden
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (4)