Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sam Bee hekelt legitimering nepnieuws door 'wandelende 4-Chan' Trump

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
crisisactors
Samenzweringstheoriën zijn van alle tijden en de geruchtenmachine heeft altijd op volle toeren gedraaid. Ook het gebruiken en manipuleren van geruchten voor politiek gewin is niet een recente uitvinding. Wat er wel veranderd is, is het bereik en de impact van dergelijke nepnieuwsberichten. Blogs, tweets en video’s waarin bizarre leugens worden verspreid bereiken een miljoenenpubliek. Er zijn complete nieuwsmedia opgericht die grossieren in bizarre theorieën, zoals InfoWars, dat claimt dat de massaslachting van schoolkinderen op Sandy Hook een hoax is. Op vrijdag 14 december 2012, schoot Adam Peter Lanza, een twintigjarige man, 27 personen dood in Newtown, onder wie 20 kinderen, en daarna zichzelf. Maar Alex Jones en de zijnen beweren met droge ogen dat de bebloede kinderlijkjes en geschokte ouders gespeeld werden door ‘crisis actors’. Dat Trump er tijdens zijn campagne voor koos om een dergelijk medium te legitimeren zegt veel over de rol die desinformatie en het ondergraven van de positie van de vierde macht spelen in zijn politieke strategie.
Swatting Niet alleen Trump zelf, maar ook de mensen om hem heen delen regelmatig nepnieuws. Zo werd de hetze tegen David Hogg, die de school shooting op Stoneman Douglas High in Parkland Florida overleefde om vervolgens een grote rol te spelen bij de campagne tegen ongebreideld wapenbezit, geliked door de zoon en adviseur van de president; Donald Trump junior. Hogg wordt er eveneens van beschuldigd een ‘crisis actor’ te zijn, wordt sindsdien aan de lopende band bedreigd en is daarnaast het slachtoffer van ‘swatting’. Daarbij bellen mensen 911 met een valse aangifte op zijn adres, waarna tot de tanden bewapende politie-eenheden de deur intrappen en je – in het beste geval – de stuipen op het lijf jagen. Veel mensen zien swatting echter als een poging tot moord, omdat er een reëel risico is dat het slachtoffer wordt neergeschoten door de politie. Andrew Finch kwam op die manier op het leven in 2017. In Full Frontal with Samantha Bee wordt deze tactiek genadeloos ontmaskerd:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.