11

‘Samsom belde Rutte met goedkeuring van Asscher’

Het duo Kee & Van Jole bespreekt deze week aan tafel bij Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers de stand van de formatie en het mysterieuze telefoontje van Samsom naar Rutte.

Parlementair journalist Peter Kee vat de stand van zaken rond de formatie kort samen en wil het graag hebben over de poppetjes. Het is goed mogelijk dat zowel Buma als Pechtold in de Kamer blijven, om de discipline in de fractie streng te bewaken. Dat is hard nodig want de vierwielige coalitie heeft straks maar een meerderheid van 1 zetel. Van Jole constateert dat Kee altijd goed op de hoogte is van spin en spreekt van een verrassende wending: “Ik vroeg me altijd al af hoe Pechtold straks de overstap gaat maken naar het burgemeesterschap van Amsterdam, maar dit klinkt als een logische constructie.” Kee oppert dat Pechtold helemaal niet van Amsterdam houdt.

Daarna gaat het over het telefoontje dat Samsom met Rutte heeft gepleegd om te voorkomen dat het kabinet zou vallen over de lerarensalarissen. BNR en Telegraaf meldden dat Asscher niet van die belactie op de hoogte was maar volgens insider Kee is dat onzin. “Hij belt vaker met Rutte en heeft het er tevoren ook gewoon over gehad met Asscher. Het is interne knulligheid van de PvdA dat het nu zo in de media komt.”

Abonneer je op de podcast van Kee & Van Jole via iTunes of de NPO site. “Het is een gevecht, de studio is de boksring,” schreef de Volkskrant over het wekelijks kwartiertje op NPO Radio 1.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)