215

Samsom en Rutte schuiven naar elkaar toe

Leiders PvdA en VVD opvallend mild over elkaar bij Nieuwsuur … Coalitie met VVD en PvdA op komst?

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-leider Mark Rutte zaten maandagavond aan tafel bij Nieuwsuur. In hun laatste tweegesprek voor de verkiezingen waren de twee opvallend mild over elkaar en bleken ze het over verrassend veel zaken eens.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Nieuwsuur-presentator Twan Huys concludeert, nadat Samsom en Rutte gevraagd is wat ze van elkaar en van enkele dilemma’s vinden, dat ze precies dezelfde oplossingen geven. Huys:

U hebt bewondering voor elkaar en u geeft precies dezelfde oplossingen. Dat wordt een goed kabinet.

Samsom en Rutte staan alleen wanneer het gaat over de multiculturele samenleving tegenover elkaar. Rutte noemt die mislukt:

Het leverde dédain voor het Westen op en problemen mochten niet worden benoemd.”

Samsom vindt dat onzin:

Een verhaal van 10 jaar geleden. Die multiculturele samenleving is er gewoon. U heeft toegestaan dat groepen uit elkaar werden gespeeld. Dat verwijt ik u.

Desalniettemin lijken de twee heren redelijkerwijze naar elkaar toe te zijn geschoven, alhoewel ze toch proberen het beeld van een mogelijke coalitie van VVD en PvdA af te houden. Rutte noemde een Paars kabinet ‘bijna onmogelijk’ omdat zo’n combinatie in de senaat geen meerderheid heeft. Hij ziet graag een coalitie die ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen.

PvdA-leider Diederik Samsom sloot in het tv-programma EenVandaag samenwerking met de VVD niet uit, maar verzuchtte: “Sjonge, wat ligt dat ver weg.” Bij Nieuwsuur zei hij dat er talloze combinaties mogelijk zijn, waar beide partijen niet samen aan hoeven deel te nemen.

In het debat haalde Samsom nog wel uit naar de samenwerking van de VVD met de PVV in de gedoogconstructie. In een interview met het AD noemt Rutte de samenwerking met de PVV nog steeds ‘logisch’. “Op het gebied van veiligheid, het immigratiebeleid – zonder dat rare islamstandpunt van ze – staan ze dicht bij de VVD.” Ook op het gebied van Europa lijkt de VVD op de PVV, aldus Rutte. Hij belooft te zullen waken voor een verdere uitbreiding van de macht van de Europese Unie:

Ik ben meneer Nee als het gaat om een Brussel dat wil uitdijen en uitdijen.

Volgens Diederik Samsom belooft Mark Rutte de kiezer zaken die hij niet kan waarmaken. Zo zou de belofte dat de hypotheekrenteaftrek de komende kabinetsperiode met rust wordt gelaten, geen waarde hebben.

Volgens de peilingen van Maurice de Hond en Synovate gaan de VVD en de PvdA gelijk aan elkaar op met ieder 35 zetels.

Geef een reactie

Laatste reacties (215)