Laatste update 20:16
74

Samsom krijgt toch brede steun van prominenten op partijcongres

Diederik Samsom heeft de afgelopen tijd veel kritiek gehad op zijn leiderschap. Velen hebben eerder de hoop in hem opgezegd maar op het PvdA-partijcongres van het zeventigjarig bestaan zaterdag kreeg hij brede steun van prominenten zoals Ahmed Aboutaleb, vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Aboutaleb, Asscher en Dijsselbloem deden zaterdag uitspraken waarmee ze duidelijk afstand namen van PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch die zich uitgesproken had tegen Samsom als lijsttrekker. Hij had liever Aboutaleb of de Amsterdams Eberhard van der Laan. De kritiek kwam onverwachts en net voor het congres plaatsvond waardoor het enige ophef zorgde.

De partijleider heeft niet op de uitspraken gereageerd. Ook zijn Aboutaleb en Van Der Laan niet verder in gegaan op of ze wel of niet voor het lijsttrekkersschap gaan.

In zijn congrestoespraak spreekt Samsom over het ontspoorde vluchtelingendebat en de verschillende mensen aan beide kanten die hij gesproken heeft die om een eenduidige oplossing vragen.

(…) Die oplossing komt er niet als we blijven denken in uitersten.Van hoge muren en prikkeldraad versus onbelemmerde toegang voor iedereen. Die oplossing komt er niet als we ons wentelen in ons eigen gelijk. Als we ongemakkelijke keuzes uit de weg gaan want de keuzes zijn niet eenvoudig of eenduidig. Het is een kluwe van dilemma’s. Die ons verplichten om beter te kijken en vanzelfsprekendheden los te laten en misschien verklaart dat wel de oorverdovende stilte uit te veel hoeken van het politieke spectrum. En is het dan gek dat mensen zich wenden tot die enige die wel veel lawaai maakt? Partijgenoten op zo’n moment stapt de PvdA naar voren. 

De hele speech van Samsom is hierboven te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)