38

Samsom maakt excuses aan door PowNed geframed raadslid

PowNed trachtte lokaal politicus in de val te lokken ... EenVandaag ging aan de haal met manipulatieve reportage

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar kwam de relomroep Powned met een reportage waarin PvdA-raadslid Osman Suna uit Soest werd beschuldigd van ronselpraktijken met volmachten. De suggestieve reportage maakte de partijtop zo nerveus dat Samsom en Spekman zich publiekelijk distantieerden van hun partijgenoot. “Dit deugt niet,” zei Samsom in het openbaar.

In een zeer suggestief gefilmde en gemonteerde reportage was geen duidelijk bewijs te zien dat de lokale lijsttrekker zich daadwerkelijk schuldig had gemaakt aan ronselpraktijken – het systematisch vergaren van volmachten – wel dat de PowNed verslaggever zelf aanbood volmachten te verzamelen. In de clip zegt de man graag wethouder te willen worden. De vraag waar hij op reageert is uit de reportage weggeknipt. Het overduidelijk gemanipuleerde item rook zo naar framing dat Joop er destijds van af zag over de zaak te berichten.

EenVandaag van AVROTROS ging niettemin met de kwestie als vaststaand misdrijf aan de haal en stelde min of meer dat de lijsttrekker zich moest terugtrekken: “Ondanks het verzoek om een onderzoek van het OM af te wachten, kan er morgen gewoon op de lijsttrekker gestemd worden.” Het politieke nieuwsprogramma confronteerde PvdA-leider Samsom, die al afstevende op een dramatische uitslag, met de kwestie waarop deze fel afstand nam van Suna. De lijsttrekker werd op non-actief gezet.

Na onderzoek door het OM bleek begin juni er geen sprake was geweest van stemmen ronselen. De beschuldigingen van PowNed en EenVandaag gingen in rook op. Suna keerde terug in zijn functie en eiste excuses van Samsom. Die weigerde dat aanvankelijk maar volgens een verklaring op de PvdA-site heeft de partijleider die al eerder zijn ongelijk bekende nu wel excuses gemaakt:

Diederik Samsom heeft aangegeven, dat hij die gebeurtenissen voor de gemeenteraadsverkiezingen betreurt en zijn excuses naar Suna gemaakt, voor zijn uitlatingen op 12 maart 2014 bij de uitzending van Een Vandaag. Wat de beide heren betreft is de kous hiermee af en willen zij zich vooral richten op de inhoud, ieder vanuit zijn eigen positie. Voorzitter PvdA Hans Spekman: “Suna is een integer, deugdelijk persoon, die al 12 jaar actief is binnen de partij. Meerdere malen heb ik aangegeven dat ik Osman niet zou laten vallen als de uitslag van het onderzoek positief zou zijn. Gelukkig is dat het geval en zal Osman ook in de toekomst namens de PvdA in de politiek actief zijn”.

Eerder: Powned organiseerde stemmen ronselen zelf

foto vp: PvdA. Screenshot: PowNed

Geef een reactie

Laatste reacties (38)