41

Samsom neemt afstand uitspraken Rutte

PvdA-leider noemt 'dikke ik' uitspraak minister-president 'gratuit'

Diederik Samsom van de PvdA heeft zaterdag afstand genomen van de oproep van premier Rutte tegen de ‘grote dikke ik’ en noemt zijn uitspraak ‘gratuit’.

Dat doet hij in een opiniestuk in NRC Weekend, zaterdag. Samsom komt terug op een toespraak die Rutte een paar weken geleden hield op een partijcongres. Rutte zei toen:

‘Waar we ons aan ergeren, zijn al die gevallen van hufterigheid en egoïsme. Mensen die maar in één ding geloven: het grote dikke ik.’

Rutte verwees vervolgens naar bankiers, werklozen en mensen die steeds vaker politieagenten, leraren of mensen in de gezondheidszorg beschouwen als personeel.

Samsom vindt die uitspraak gratuit. Hij verwijst daarbij naar de dikke ik uitspraak die hij zelf deed, acht jaar geleden, om aandacht te vragen voor de manier waarop het individu zich ontwikkelt. In NRC legt hij uit dat hij een heel ander idee heeft van die ‘dikke ik’ dan Rutte.

Samsom in NRC:

Wie de overheid bij herhaling als obstakel afschildert en haar klein wil krijgen, moet niet klagen als mensen de vertegenwoordigers van die overheid minder respect toedelen dan gewenst.

De ‘dikke ik’ uitspraak van Rutte leidde tot de vraag van verschillende partijen om een debat hierover omdat zij hun eigen beleid herkenden in de uitspraak van Rutte. Dat debat komt binnenkort.

Lees hier de opinie van Diederik Samsom: ‘Die oproep van Mark Rutte tegen de ‘Dikke Ik’ is gratuit’

Lees ook: ‘Het grote Dikke Ik Debat’

Cc foto: Minister-president Rutte

Geef een reactie

Laatste reacties (41)