69

Samsom: nu niet alleen bezuinigen, ook investeren

Update Eurocommissaris Rehn: Nederland mag misschien afwijken van 3-procentnorm 

Misschien krijgt Nederland toch meer tijd om aan de Europese begrotingsnorm van drie procent te voldoen. Als de economische groei tegenvalt kan Nederland meer tijd krijgen. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) gezegd na overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Als de groei tegenvalt, is dat van invloed op het begrotingstekort. Daarom zou Nederland wellicht langer de tijd kunnen krijgen om aan de norm te voldoen. Rehn wil echter, net als het kabinet, niet op de zaken vooruit lopen en wacht de cijfers van het Centraal Planbureau af.

De Nederlandse Bank maakte maandag bekend dat de Nederlandse economie harder krimpt dan verwacht. Volgens DNB wordt een krimp voorzien van 0,8 procent. Dat is twee procentpunt sterker dan verwacht. DNB meent dan ook dat er zes tot acht miljard euro aan extra bezuinigingen nodig zijn.

Twee weken geleden adviseerde Rehn dat Nederland volgend jaar 6 miljard euro moet bezuinigen. Dat advies herhaalde de eurocommissaris dinsdag. Rehn wilde tevens dat Nederland uitkomt op een begrotingstekort van 2,8 procent. Hoewel Rehn met de 2,8 procent een “veiligheidsmarge” heeft ingerekend, zijn Dijsselbloem en premier Rutte niet van plan aan die eis te voldoen.

Samsom: ook investeren
Het kabinet moet volgend jaar niet alleen bezuinigen, maar ook maatregelen nemen om de werkgelegenheid aan te jagen. PvdA-leider Diederik Samsom verwacht hiervoor voorstellen van het kabinet. Ook moet het kabinet zorgen voor een eerlijke verdeling van de lasten. Dat zegt hij dinsdag in reactie op de uitspraken van eurocommissaris Rehn, meldt de Volkskrant.

Samsom wil ook vasthouden aan Europese begrotingsregels, zoals ook afgesproken in het regeerakkoord. “Die opdracht is helder, maar niet eenvoudig”, zei hij. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei op zijn beurt ook dat hij wil vasthouden aan het regeerakkoord.

Lees ook op Joop: DNB: meer bezuinigingen ‘nodig’

Volkskrant: Samsom: niet alleen bezuinigen, ook maatregelen nemen

Geef een reactie

Laatste reacties (69)