267

‘Samsom nu populairder dan Rutte’

Synovate: PvdA op 30 zetels, streeft SP voorbij ... Maurice de Hond: PvdA 7 zetels erbij ... SP valt terug ... VVD eenzaam aan de top

De PvdA maakt in een peiling van Maurice de Hond een spectaculaire come-back. De partij die wekenlang schommelde rond de 15 zetels en langzaam omhoog kroop schiet nu in een keer door naar 25 zetels. Ook de VVD groeit, drie zetels en staat nu eenzaam aan kop met 35 zetels.

Update 06.02

Ook de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de opiniepeilingen zie de PvdA steeds nadrukkelijker opkomen als derde grote partij. In deze peilingen komt de PvdA op 23 tot 27 zetels en de SP op 27 tot 31 zetels. Door een daling bij de SP gaan de liberalen voor het eerst in maanden duidelijk aan de leiding met 32 tot 36 zetels.

De Hond schrijft over de invloed van het premiersdebat van RTL:

Het sterke optreden van Samsom tijdens dit debat (en in de andere debatten) zorgde ervoor dat circa de helft van degenen die van PvdA naar de SP waren gegaan in de afgelopen twee jaar nu weer aangeven PvdA te stemmen. Maar tegelijkertijd zien we dat toch nog 40% van de PvdA-kiezers van 2010, ondanks hun positieve oordeel over Samsom, nu aangeven niet PvdA te stemmen. Meer dan 20% stapt over naar de SP (was vorige week nog ruim 30%). De PvdA is daardoor met 7 zetels gestegen en de SP met 6 zetels gedaald. Het verschil tussen deze twee partijen is van 17 naar 4 gereduceerd.

Uit zijn vraag naar de voorkeur voor een premier blijkt dat Roemer aan populariteit verliest. In de keuze Rutte of Roemer, kiest 33 procent voor de SP-lijsttrekker en 57 procent voor Rutte. Maar als de keuze gaat tussen Rutte en Samsom dan wint de PvdA-leider met 44 procent van Rutte (43%). 

De Hond: 

PvdA, SP en GroenLinks-kiezers spreken zich massaal uit voor Samsom. Kiezers van VVD en CDA massaal voor Mark Rutte. De kiezers van D66 zijn t.a.v. Rutte en Samsom verdeeld. Kiezers van PVV geven duidelijk de voorkeur aan Rutte boven Samsom. Maar veel PVV-ers kiezen voor geen van de twee.

En daarmee kunnen we concluderen dat hoewel Samsom over de gehele linie nu minimaal gelijk wordt beoordeeld als Rutte, dat niet zo terug te vinden is bij de score van de PvdA. Die partij staat nog op een verlies van 5 zetels. Een verlies dat vrijwel geheel op konto komt van de overlopers van de PvdA-kiezers in de richting van de SP. Kortom: Het merk Samsom is op dit moment sterker dan het merk PvdA.

Update 19:59
In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate is de PvdA groter dan de SP. Ten opzichte van eind vorige week wint de PvdA 4 zetels en verliest de SP er 3. De PvdA zou daarmee op 30 komen en de SP op 24. De rest van de peiling wordt vanavond gepubliceerd in Nieuwsuur.

In de nieuwe Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van vier peilingen, is de SP nog wel groter dan de PvdA, maar de voorsprong slinkt. De SP staat op 27 tot 31 zetels, de PvdA op 22 tot 26.

De VVD blijft in de Peilingwijzer met 32 tot 36 zetels de grootste partij. De nieuwste Politieke Barometer is in deze Peilingwijzer nog niet verwerkt.

NOS: Politieke Barometer: PvdA voorbij SP
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (267)