148

Samsom: onderwijshervorming noodzakelijk voor betere samenleving

7507260808_52780fd395_zHet onderwijs is aan hervorming toe. Als we die hervormingen niet snel inzetten, zal dat ten koste gaan van de verbondenheid in de samenleving, zegt PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. Om een grotere scheiding in het onderwijs tegen te gaan, wil Samsom meer ‘Nieuwe Scholen’, ook wel brede scholen in Nederland. Scholen waarbij kinderen makkelijker van het ene schooltype naar het andere kunnen overstappen zijn beter voor een verbonden samenleving.

Op dit moment zorgen de zogenaamde categorale scholen, dus aparte gymnasia, ervoor dat er een steeds grotere kloof is in het onderwijs. Brede, niet al te grote scholen, met meer aandacht voor onderling contact en persoonlijke ontwikkeling, zijn daar een goede oplossing voor aldus de PvdA-lijstrrekker.

Als voorbeeld noemt hij daarbij de Hugo de Geroot school uit Rotterdam. Die school transformeerde naar ‘Nieuwe School’ en sindsdien is het een van de beste scholen van Nederland, met een slagingspercentages van bijna honderd procent.

De aparte gymnasia hoeven niet verboden te worden, zegt de PvdA-lijsttrekker, maar brede scholen moeten wel meer ruimte krijgen.

Samsom wil zich de komende tijd veel meer gaan inzetten tegen segregatie in het onderwijs. Ook het aanpakken van het nieuws van vorige week hoort daarbij. Toen bleek dat kinderen van laagopgeleide ouders die net zo slim zijn als kinderen van hoogopgeleide ouders toch een lager schooladvies krijgen en mag absoluut niet, aldus Samsom.

Naast de aanpak van de kloof tussen verschillende soorten onderwijs, wil Samsom ook dat kinderen op nog jongere leeftijd naar school gaan. Als tussen de leeftijd van twee en vier jaar zouden spelenderwijs moeten leren om met elkaar op te trekken. Dat is goed voor hun ontwikkeling en beter voor de ‘verbinding in de samenleving’, aldus Samsom.

70 jaar PvdA
De partijleider maakt zijn ideeën voor beter onderwijs in de toekomst bekend op de dag dat de PvdA 70 jaar bestaat. Dat 70-jarige bestaan wordt dit weekend in heel Nederland gevierd. Het is ook een weekend waarop veel gesproken zal worden over de toekomstige koers van de partij, die er niet goed verstaat in de peilingen, en over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker zal worden. Hoewel alle partijen al een lijsttrekker hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, kiest de PvdA haar nieuwe lijsttrekker pas in het najaar. Zoals het er nu uitziet, zal die strijd om het lijsttrekkerschap, als hij daadwerkelijk gevoerd gaat worden, gaan tussen Diederik Samsom en vice-premier Lodewijk Asscher. Asscher heeft altijd aangegeven het lijsttrekkerschap niet te ambiëren, maar onlangs liet hij in Buitenhof doorschemeren dat ‘alle opties open liggen.’

Beeld: PvdA Leiden

Geef een reactie

Laatste reacties (148)