42

Samsom: strijd tegen ISIS intensiveren maar nu niet Syrië bombarderen

PvdA-leider wijst uitbreiding missies af, ziet andere mogelijkheden

Diederik Samsom wil niet dat Nederland nu mee gaat doen met de bombardementen op door ISIS veroverde gebieden in Syrië. Hij stelt dat eerst duidelijk moet worden wat er na het verslaan van ISIS gaat gebeuren. De VVD ziet deelname wel zitten.

In het radioprogramma Kamerbreed vroeg Kees Boonman of Samsom al een draai had gemaakt ten opzichte van zijn standpunt van enkele weken terug toen hij bij Pauw verklaarde dat bombardementen op Syrië “nu niet” aan de orde zijn.

Dat is nog steeds hetzelfde. Nu niet. Kijk als wij nu zouden besluiten dat er van de ene op de andere dag geen steen meer op de andere mag staan in Raqqa dan is dat vannacht geregeld. Zoveel bommen hebben we wel met elkaar en met de hele coalitie. En dan? is de belangrijkste vraag die daarna komt. Wat dan?

Om een oorlog tot een oplossing te brengen moet je meer doen dan alleen bommen gooien. Het terrorisme is nog lang niet verslagen en dat komt niet door een gebrek aan bommen. We zullen ook een politieke strategie moeten hebben, een plan voor wat je daarna in Syrië doet. Daar is iedereen het over eens. Op dit moment groeit die strategie langzaam. Ten opzichte van enkele weken terug, toen ik zei ‘nu niet’ zijn we iets verder maar wij zien nog geen uitweg. En zolang die er niet is, zien wij in het bommen gooien op Syrië geen bijdrage aan de oplossing van het conflict.

Boonman wilde weten of dat geen lastige discussie oplevert met de VVD die in plaats van ‘nu niet’ zegt ‘waarom niet?’

Ja en dat komt omdat de discussie verengd wordt tot bommen gooien op Syrië of niet. Terwijl een oplossing bieden voor dat conflict, óók als je over militaire middelen praat, want wij zijn geen pacifistische partij, we zoeken niet alleen naar een politieke oplossing, dan praat je over veel meer dan alleen maar bommen gooien. Het verzoek dat de Amerikanen en overigens ook de Fransen hebben gedaan aan hun bondgenoten, waaronder Nederland, is ook veel breder dan gooi je bommen of niet.

Wij gooien overigens wel bommen. Dat doen we in Irak, vrij intensief zelfs, maar in Irak is dan ook sprake van een politieke oplossing omdat Irak een regering heeft, hoe wankel ook, die in ieder geval ons gevraagd heeft hen te helpen bij het verslaan van ISIS en zo gauw dat gelukt is heb je voor Irak ook een stabiele toekomst te bieden. Dat is in Syrië, ik zeg er bij – nog -, niet het geval. Dat kan wel, daar kunnen wij ook aan bijdragen en ik zou veel liever een discussie voeren over wat die bijdrage dan zou moeten zijn. Ook militair.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het trainen, bewapenen en adviseren van de groepen die op de grond strijd voeren tegen ISIS. Die zijn er ook beter voor geëquipeerd. Dat doen we nu heel mondjesmaat. De Koerden in Irak bijvoorbeeld. Wat mij betreft gaan we dat veel intensiever doen. Ik vind dus ook dat we de strijd tegen ISIS moeten intensiveren, op elk dankbaar vlak. Ik vind ook, en dat zou ook een bijdrage kunnen zijn maar dan heb je het meer over diplomatieke oplossingen, op dit moment is de oppositie in Syrië hopeloos verdeeld. En dan bedoel ik de gematigde oppositie die het straks voor het zeggen moet krijgen als zowel Assad als ISIS geen rol meer spelen. Laten we hopen dat dat een keer gebeurt, dan heb je een alternatief nodig en dat is nu hopeloos verdeeld zowel militair als politiek. Daar kunnen wij ook een bijdrage leveren. Wij kunnen op allerlei vlakken een bijdrage leveren zodat die strijd tegen ISIS wordt gewonnen op de best mogelijke manier. Bommen gooien alleen heeft nog nooit een oorlog beëindigd. Je zult meer moeten doen en ik denk dat Nederland, ook militair overigens, daar een belangrijke meerwaarde heeft. 

Luister Kamerbreed hier terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)