Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom twijfelt over JSF

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
samsom_300_07.jpg
'Ik weet niet of ik dit besluit kan steunen' ... Twijfel of 37 toestellen passen bij de taken ... Hennis: Overtuigd van besluit
PvdA-leider Diederik Samsom verklaarde bij Pauw & Witteman te twijfelen over het besluit van het kabinet om de JSF aan te schaffen. Als reden voor zijn twijfel noemt hij de conclusies van het rapport dat de Rekenkamer woensdag over het omstreden toestel heeft uitgebracht. Minister van Defensie Hennis is juist zeker van haar zaak.
We zijn voor een luchtmacht, weten dat de F16 vervangen moet worden. We snappen ook de redenering in het kabinetsbesluit dat je een vliegtuig moet willen dat veel kan omdat de wereld onzeker wordt en voorspellen moeilijk is. Daar hoort dit type vliegtuig bij. Maar in het regeerakkoord is afgesproken dat de Rekenkamer als scheidsrechter mag optreden.
Op basis van het rapport van de Rekenkamer zegt Samsom nu te twijfelen over het besluit tot aanschaf. De Rekenkamer heeft de vraag onderzocht hoeveel toestellen er nodig zijn voor de geplande taken. De Rekenkamer heeft berekend dat er voor het bedrag van 4,5 miljard 37 toestellen aangeschaft kunnen worden.
Samsom wil beslist niet meer geld uitgeven maar vraagt zich af of dat aantal wel voldoende is nu de Rekenkamer heeft bepaald dat de berekening van de mogelijke inzet niet compleet is. Hij wil een berekening die aantoont dat 37 toestellen voldoende zijn voor de gewenste taken. Als dat niet lukt? “Dan gaat het niet door.”
Vrijdag en zaterdag wordt er binnen respectievelijk de fractie en de partij gediscussieerd over de vraag of de JSF aangeschaft moet worden. Volgens Samsom komt dat debat nu niet op losse schroeven te staan. Kiezen voor een ander toestel zou leiden tot een herziening van de taken voor de Nederlandse luchtmacht.
Hennis: Besluit staat vast
Bij Nieuwsuur verklaarde Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dat ze er van overtuigd is dat de Tweede Kamer in zal stemmen met de aanschaf: “Ik ga niet over de PvdA, maar waar ik wel over ga is over het verhaal dat nu op tafel ligt en ik ga er van uit dat daarmee een parlementaire meerderheid zal worden overtuigd.”
Parlementair verslaggever  Ferry Mingelen twittert over de uitspraken van Samsom:
PvdA nog geen JSF-besluit: logisch, anders krijgen ze ledenraad over zich heen. Daarna nog wekenlang piepend en krakend door de bocht.
Bekijk de interviews met Samsom en Hennis terug bij Pauw & Witteman  (hieronder) en Nieuwsuur

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.