48

Samsom uitgeblust?

Oud-Kamervoorzitter Weisglas over PvdA-leider: 'Soms lijkt het dat hij spijt heeft van zijn keuze geen minister te zijn geworden'

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas heeft in de Volkskrant van maandag felle kritiek op het functioneren van Diederik Samsom. Volgens het oud-Kamerlid (VVD) maakt Samsom te weinig gebruik van de ruimte die hij heeft als politiek leider in de Tweede Kamer. Weisglas: “Soms lijkt het dat hij spijt heeft van zijn keuze geen minister te zijn geworden of dat hij zich inbeeldt dat wel te zijn.”

Weisglas vindt dat Samsom een voorbeeld kan nemen aan Bolkestein, die in het eerste paarse kabinet (1994-1998) ook vond dat hij als politiek leider niet in het kabinet hoorde. Vanaf de zijlijn zou het meer mogelijk zijn om het ‘oversneden partijstandpunt’ uit te dragen. Tijdens de verkiezingen gaf Samsom al aan dat hij alleen in het kabinet plaats zou willen nemen als premier, als de PvdA de grootste zou zijn worden. Die wens kwam niet in vervulling, waarop de PvdA-leider besloot om als fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven en de partij met meer vrijheid ten opzichte va het kabinet te leiden. Weisglas vindt dat Samsom daar tot nu toe in is gefaald:

De werkelijkheid is tot nu toe echter anders uitgepakt. Het is erg stil in de PvdA-bankjes in de Tweede Kamer. Zowel in debatten met het kabinet als in de onderhandelingen met de oppositiepartijen, stelt Samsom zich in de eerste plaats op als verdediger van het kabinetsbeleid. Van kritiek op het kabinet is nauwelijks sprake. Eigen, nieuwe voorstellen worden vanuit de PvdA-fractie nauwelijks gedaan, zeker niet door de politiek leider. Samsom staat niet als een eigenzinnige Bolkestein aan de interruptiemicrofoon, maar als een tweede vice-premier op het spreekgestoelte.

Volkskrant: ‘Het vuur in Samsom lijkt te zijn geblust’

Geef een reactie

Laatste reacties (48)