71

Samsom: verdeel vluchtelingen eerlijk over arme en rijke gemeenten

PvdA-leider Diederik Samsom pleit in Buitenhof voor evenredige verdeling van noodopvang over Nederlandse wijken

De opvang van vluchtelingen moet in arme en rijke Nederlandse gemeenten plaatsvinden. Dit zegt Diederik Samsom (PvdA) zondagmiddag in Buitenhof.

Volgens Samsom worden vluchtelingen te vaak alleen in arme wijken opgevangen en worden ze in de rijke gemeenten geweerd. “Dat is een vorm van onrecht waar we wat aan gaan doen de komende tijd”.

Ook vond hij dat het een taak was van Pvda-raadsleden en wethouders om met buurtbewoners in gesprek te gaan over wat er in hun buurt verandert bij de komst van een asielzoekerscentrum.

(…) Omwonenden moeten betrokken worden bij vormgeving, timing, omvang de precieze plek van de opvang. We zijn een volkspartij en geworteld in alle gemeenschappen, ook lokale gemeenschappen. En dan vind ik dat leden en vertegenwoordigers als taak hebben het gesprek aan te gaan want in sommige gevallen zie je dat het tot verbetering leidt.

Ook zei de PvdA-leider dat er nog geen bovengrens gesteld is voor het opnemen van vluchtelingen en dat – als het aan hem ligt – dat ook niet gaat gebeuren. Wel vindt zoals eerder gezegd dat er beter gekeken moet worden naar opvang in de regio.

Als het gaat om mensen die oorlog ontvluchten kun je die bovengrens niet in absolute getallen stellen. De volgende stap moet nu al gezet worden en dat is veel meer met de regio in gesprek gaan over wat er in Turkije, Jordanië en Libanon moet veranderen om ervoor te zorgen dat er daar wel enig perspectief is.”

Verder noemde Samsom de hoge werkloosheid ‘pijnlijk’ maar vond hij dat er vooruitgang is geboekt. En dat er – volgens eigen zeggen – met dank aan het kabinet volgend jaar 100.000 banen erbij komen. 

Link uitzending Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (71)