93

Samsom: ‘Welke baan is er straks voor mijn dochter’

PvdA-leider praat bezuiniging sociale werkplaatsen goed, 'een gouden kooi werkt niet'

PvdA-leider Samsom uit zijn zorgen over de toekomst van zijn gehandicapte dochter Benthe. Op de politieke ledenraad in Amersfoort moest hij het PvdA-beleid over sociale werkplaatsen verantwoorden. In eerste instantie wil zijn partij daar niet op bezuinigen, maar omdat de PvdA samen met de VVD in de regeringscoalitie zit, is besloten dat toch te doen.

In zijn speech haalde Samsom zijn dochter Benthe aan die op een speciale middelbare school heeft leren rekenen en lezen.

Maar de gedachte aan hoe het daarna verder moet, grijpt me naar de keel”, zei Samsom. “Ik zie met angst en beven dat we als maatschappij de onderste sport van de maatschappelijke ladder steeds hoger optrekken.

Voor zo’n honderdduizend mensen in Nederland zijn de sociale werkplaatsen een veilige plek die hen beschermt tegen ‘de jachtige hyperprestatiemarkt’, aldus Samsom. Daarnaast schetst hij ook een ander beeld, namelijk dat de sociale werkplaatsen in sommige regio’s te groot worden en mensen daardoor jarenlang te gemakkelijk zijn weggezet omdat ze zo niet meer op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag gaan:

We zien ook wel dat de aantallen mensen in de sociale werkvoorziening in sommige regio’s te groot worden, dat de gouden kooi mensen niet alleen beschermt maar ook vasthoudt. We vragen ons af of dat wel goed kan gaan, maar we zijn maar wat blij dat er rust en zekerheid is.

Samsom vertrouwt op de nieuwe Participatiewet waarin gemeenten de taak krijgen om mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Samsom:

Wie niets verandert heeft nu een makkelijk verhaal, maar staat straks voor zijn kinderen met de mond vol tanden. Wij kiezen voor de samenleving van nu, en die van later. We kiezen voor het lastige verhaal van verandering en verbetering. Met oog voor de onzekerheid die ermee gepaard gaat.

NOS: Samsom: zorgen over dochter

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (93)