200

Samsom wint premiersdebat

Update: Samsom ook in peiling De Hond winnaar ... Video: Het angstbeeld van Rutte ... Tweede debatzege op rij voor nieuwe PvdA-leider ... Rutte, Samsom, Wilders en Roemer treffen elkaar bij RTL

Vier lijsttrekkers van de grootste partijen gingen voor het eerst in debat. Samsom werd door de kijkers in de eerste drie ronden tot winnaar gekozen. Ook eindigde zijn naam groot in de social media cloud. Het NOS-debat van woensdag, zonder de grote drie, werd ook door Samsom gewonnen. Roemer kwam als verliezer uit de bus bij een peiling onder kijkers.


RTL Premiersdebat: Het angstbeeld van Rutte en… door Joop-nl

Update maandag 20.20
Opiniepeiler Maurice de Hond heeft maandag een peiling gehouden onder meer dan 1200 kijkers naar het RTL4-debat op 26 augustus.

De peiling laat zien hoe kiezers van diverse partijen het debat hebben beoordeeld. Dat wil zeggen, mensen die aangeven nú op deze partij te zullen stemmen.

Samsom is de duidelijke winnaar.  Bij kiezers van PvdA, SP, D66 en Groen Links eindigde hij op de eerste plaats. Bij kiezers van PVV en VVD op de 2e plaats na de eigen kandidaat van die kiezers.

Eerder
RTL Nieuws schreef eerder:

De vier lijsttrekkers kruisen in De Rode Hoed in Amsterdam de degens met elkaar onder leiding van Frits Wester. Het debat is live te volgen via onze site. Voor Rutte en Wilders wordt het het tweede premiersdebat, in de campagne van 2010 debatteerden zij nog met Job Cohen en toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Kees Berghuis, chef van de Haagse redactie van RTL Nieuws, verwacht vuurwerk vanavond: “Handschoenen uit – no more mister nice guy.

Live stream hier

Na een openingsronde worden er vier thema’s behandeld. De kandidaten kunnen elkaar daarna een-op-een uitdagen.

Rutte antwoordde als eerste een vraag van Wester en zei: “Misschien had ik het nog een keer moeten proberen het kabinet te redden.” Roemer zei dat hij er klaar voor is premier te worden. Wilders reageerde op de vraag hoe het voelt Roemer in het zadel te helpen. Hij antwoordde dat PVV de grootste wordt, meteen introduceerde hij het thema Europa.

Samsom zei dat hij noch Cohen, noch Bos om advies had gevraagd. “Ze kennen me. dat werkt niet.”

Het eerste thema is Europa.

Samsom stelde dat ze Europa elkaar teveel de schuld geven terwijl alleen een gezamenlijke aanpak werkt.

Roemer stelde dat Europa moet gaan samenwerken in plaats van dictaten uit te voeren.

Wilders stelde Europa voor als een roofinstituut dat de grenzen openzet voor migranten.

Rutte wees op het belang van Nederland als handelsland. Europa gaat over werk en banen.

Wilders daagde daarop meteen Rutte uit en kwam met een litanie tegen zakkenvullers uit Brussel. Rutte sloeg daarop terug: “U stelt het partijbelang boven het landsbelang. Straks wordt Roemer nog premier door u. En u doet het nu weer met Europa. U weet dat ook, en dat ik vind het ergste nog.”

Wilders zegt dat hij de Grieken wil laten bloeden om de Nederlanders te betalen. U gelooft in feeën, zegt Wilders. 

Rutte: “U pleit voor het verlaten van de Europese Unie, denk aan de Rotterdamse haven waar 300.000 banen van afhankelijk zijn”. Hij sloot af met ‘U praat de grootst mogelijke onzin’.

Roemer reageerde vervolgens met kritiek op invoering van de euro. Hij noemde het duel Rutte-Wilders gekissebis. 

In het debat dat volgde benadrukte Samsom dat Europa economisch moet groeien, keihard bezuinigen staat dat in de weg. Rutte stelde dat hij geen extra geld in Griekenland gaat pompen. Roemer sloot zich daarbij aan, net als Wilders. Samsom zei dat het beloftes zijn die gebroken gaan worden.

Volgens de kijkers van het zogeheten Tweede Scherm van RTL was Samsom de beste in de eerste ronde. Wie was het sterkst: Samsom 36%, Rutte 35%, Wilders 19%, Roemer 10% 

Tweede Ronde: Zorg

Roemer opende de eerste ronde. Hij sprak zich uit tegen een boete op ziek zijn. Wilders volgde en zei dat er een keuze gemaakt moest worden tussen zorg en massa-immigratie en Europa.

Rutte zei dat we maatregelen moeten nemen omdat goede betaalbare zorg voor iedereen beschikbaar moet blijven.

Samsom: Zorg gaat over mensen. Ik wil dat ziekenhuizen samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren.

Roemer daagde Rutte uit voor een één-op-één. Hij vroeg uitleg over het verhogen van het eigen risico. Rutte: “Ik ben niet voor verhogen van het eigen risico.” Roemer gaf een opsomming. Rutte zei dat hij beheersbaarheid wil. “De gewone man moet met u straks 2000 euro meer betalen.”

Rutte en Roemer spraken elkaar vervolgens langdurig tegen over het oplopen van de kosten.

Wilders zei in een reactie dat er teveel verspild wordt in de zorg. Hij hekelde de hoge beloning van zorgbobo’s. De VVD wil dat niet aanpakken.

Volgens Samsom is die aanpak van topsalarissen nodig maar levert dat niks op. Het gaat om het investeren in zorg in de buurt die hoge kosten uitstelt.

Rutte verweet Roemer dat hij het sociaal stelsel ondergraaft omdat hij weigert keuzes te maken.

Samsom herhaalde dat hij een einde wil aan marktwerking in ziekenhuizen. Als je ouder bent moet je extra bijdragen. Het gaat daarbij om een eigen vermogen van meer dan een ton.

Wilders noemde het een genante discussie. Er moet regelvrij gewerkt doen, dan kan het goedkoper en efficiënter.

Wester stelde de vraag of op hoge leeftijd nog dure levensrekkende behandelingen gegeven moeten worden. Wilders: Altijd doorbehandelen. Roemer: Daar moet de politiek geen uitspraken over doen, dat is een keuze van arts en patiënt. Samsom: Was het maar zo simpel. Artsen zien zich al voor die keuze gesteld. We moeten daarover discussiëren. Rutte: Het is een medisch ethisch debat. Moet door artsen gestart worden. 

Samsom wint tweede ronde RTL volgens kijkers Tweede Scherm glansrijk: Samsom 42%, Rutte 30%, Wilders 19%, Roemer 9%

Derde ronde: Economie

Wilders haalt uit naar ontwikkelingssamenwerking. Rutte zegt dat hij het huishoudboekje op orde wil hebben. Samsom zegt ‘Je kunt in dertig seconden geen oplossing voor de crisis geven’. Vervolgens doet hij dat. Roemer: Zetten we het beleid van afgelopen twee jaar voort? We moeten gaan investeren om mensen aan het werk te krijgen.

Er volgt een duel tussen Roemer en Rutte. Rutte vraagt Roemer of hij geen spijt heeft dat hij niet eerder wilde bezuinigen, ten tijde van de WAO-crisis. Roemer verwijt Rutte ‘blame the victim’. De meest vermogenden hebben sinds 2001 dertig miljard aan vermogen gewonnen. De onderste laag is tien miljard kwijtgeraakt.

Samsom wil een bijdrage vragen van mensen met een inkomen boven de 150.000 euro, dat levert 300 miljoen op. Precies genoeg om de zwakste groep met PGB te redden. Volgens Rutte vluchten de slachtoffers van zo’n belastingmaatregel direct naar het buitenland.

Rutte zegt: Voor Roemer is het een belastingparadijs als de belastingen hoog zijn voor mij is het een paradijs als de belastingen laag zijn.

Samsom en Rutte gaan hard tegen hard. Samsom verwijt Rutte dat hij zijn beloftes niet nakomt en niets gepresteerd heeft. Rutte roemt de economische conditie van Nederland en noemt dat een VVD-prestatie.

Rutte viel Roemer aan op zijn ‘dead body’-uitspraak over de EU. ‘U kunt zich dat als premier niet veroorloven.’

Samsom wil een verstandige koers kiezen in Europees verband, net als in Frankrijk. Rutte stelde meteen dat Hollande grote bezuinigingen doorvoert.

Samsom verwijt Rutte het scheppen van angstbeelden.

Rutte verdedigde de hypotheekrenteaftrek. Rutte kreeg vervolgens ruzie met Wilders. Wilders zei dat Rutte liegt omdat hij stelde dat ook PVV van HRA afwilde. Rutte herhaalde zijn bewering.

VVD en PVV stelde zich achter HRA op. SP en PvdA willen er verandering in. Samsom wees op het akkoord van de woonsector. ‘Laten we daar op voortbouwen’.

Stemming Derde Ronde van kijkers Tweede Scherm. Winnaar: Samsom 46%, Rutte 35%, Wilders 11%, Roemer 8%.

Ronde Vier: Leiderschap

Samsom daagt Rutte uit: Voor een premier van alle Nederlanders geldt dat je niet de weg van polarisatie moet kiezen. U heeft dat wel gedaan. U zweeg toen het er op aankwam.

Rutte: Ik weet hoe belangrijk het is mensen te binden. We hebben de armoede teruggedrongen. We hebben de grenzen gesloten voor mensen die hun hand willen ophouden.

Samsom: U richt zich tegen migranten die zich hier daardoor minder thuisvoelen. U zweeg over het Polenmeldpunt. 

Rutte: Het gaat er om dat mensen Nederlands spreken, anders moeten ze geen bijstand krijgen. We mogen zaken benoemen. Dat is ook leiderschap.

Wat heeft u geleerd als leider, vraagt Wester aan Rutte. Hij komt met wat uitleg over procedures kabinet. Samsom neemt het op voor Wilders en zegt dat hij respect heeft voor het feit dat hij doorknokt voor zijn zaak, waar hij het inhoudelijk totaal niet mee eens is. Wilders zegt dat Rutte in Brussel een ander verhaal houdt dan in Nederland. Hij praat als een PVV’er maar handelt als een D66-er. Wilders wil als premier in het buitenland geen moskee bezoeken. Ook niet als er miljardenorders op het spel staan.

Roemer moest vertellen of hij de koningin zou dwingen een besluit te accepteren over de openbare beëdiging. Ik kies voor de Kamer zei Roemer. Rutte volgde daarin. Samsom zei dat hij het een triviaal onderwerp was en volgt de Kamer.

Samsom kreeg vraag over gijzeling door Taliban, zou hij eisen inwilligen als de Taliban gijzelaars doodt. Samsom: Eisen nooit inwilligen bij gijzelingen, dat maakt het alleen maar erger. Roemer sloot zich daarbij aan,

Rutte krijgt de vraag wat hij zou doen tegen een proefverlof voor Volkert van der G. Hij zou de minister ontslaan die dat zou willen. Roemer zegt dat hij niet op de stoel van de rechter gaat zitten. Samsom: ik houd me aan de rechtstaat.

Roemer kreeg een taaltest voorgelegd. Roemer weigert dat: “Ik speel hier geen quizjes”. Rutte viel hem bij.

Wilders kreeg de vraag of hij twintig procent wil inleveren als symbool: alleen als iedereen het doet zegt Wilders.

In een slotstatement herhaalden de vier kort hun centrale verkiezingsboodschappen.

De einduitslag van een peiling onder kijkers: Samsom grote winnaar hele debat met 51% , Rutte 34%, Wilders 9%, Roemer 6%.

In de word cloud die RTL na afloop van het debat aanmaakte eindigde Samsom groot, al werd zijn naam verkeerd gespeld.

Het Premiersdebat werd zondag door 1.339.000 kijkers bekeken. Daarmee was het televisiedebat het best bekeken programma dat op dat moment werd uitgezonden. In 2006 wist het eerste televisiedebat voor de Tweede Kamerverkiezingen, toen tussen Bos en Balkenende, 1.580.000 kijkers te boeien. Dat debat vond plaats in de novembermaand.

Wat vond jij van het debat? Wie won er?

Geef een reactie

Laatste reacties (200)