71

Minister Dekker waarschuwt: ‘Gevaar narcostaat dreigt’

Het gevaar ligt op de loer dat Nederland afglijdt naar een narcostaat. Dat zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Volgens Dekker is de georganiseerde drugscriminaliteit nu nog niet geïnfiltreerd op het hoogste niveau van de staat. “Nederland is geen narcostaat. We moeten alleen niet naïef zijn. Dit gevaar ligt ook in Nederland op de loer. Als de georganiseerde criminaliteit dit geweld gebruikt en dit soort methodes, dan is ze ook bereid om andere dingen te doen”, zegt Dekker.

“Ik vind narcostaat een heel vervelende term omdat het idee van een narcostaat suggereert dat ook de staat zelf een bijdrage levert of een rol heeft in het faciliteren van drugscriminaliteit. Ik geloof niet dat dit het geval is. Wij hebben heel goede politiediensten, Openbaar Ministerie, rechters. Er zit wel eens een rotte appel tussen, maar dat is echt de uitzondering op de regel. We hebben een heel groot drugsprobleem in Nederland. Producent, exporteur, noem het maar op. Het probleem is hier groter dan in heel veel andere Europese landen. Maar ik sta nog steeds wel in voor de integriteit van ons bestuur. Alleen: we moeten het bewaken.”

Hij wijst er op dat op lokaal niveau in de gaten wordt gehouden of zetbazen van criminele organisaties in gemeenteraden en colleges dreigen te komen. “Ik ben bezig met het voorbereiden van wetgeving om beter onderzoek te doen en op basis van signalen dieper te gaan.” Burgemeesters en Commissarissen van de Koning moeten het instrumentarium hebben om op te kunnen treden, zegt Dekker.

De Nederlandse Politiebond schreef vorig jaar in een rapport dat Nederland alle kenmerken heeft van een narcostaat die wordt ondermijnd door ‘rijke machthebbers in een parallelle drugseconomie’. De gisteren overleden Franse oud-president Chirac noemde Nederland al in 1996 een narcostaat.

Dekker zegt in Betrouwbare Bronnen dat hij ‘als puber’ meermaals softdrugs heeft gebruikt. “Maar uiteindelijk vond ik het helemaal niet zo leuk en lekker. Mijn advies aan alle jongeren is: gebruik geen drugs, er zijn andere leuke manieren om een feestje te vieren.” Het voornemen in het regeerakkoord om te gaan experimenteren met legale wietverkoop ‘kwam niet uit de koker van de VVD’. “Maar we hebben hier heldere afspraken over gemaakt met kleinschalige experimenten om te kijken wat werkt.”

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging bewaakt het koningshuis, diplomaten en bedreigde politici en journalisten. Vorig jaar kreeg de dienst er extra personeel bij. Als het voor de veiligheid van advocaten en officieren van justitie nodig is om de DKDB bijvoorbeeld te verdubbelen ‘dan moet dat gewoon gebeuren’, zegt Dekker. “Het gaat hier om zoiets wezenlijks. Als de veiligheid wordt aangetast, als er niet meer normaal rechtgesproken kan worden in dit land, als advocaten bang worden, als officieren hun leven niet meer zeker zijn – dat kunnen we ons niet veroorloven. Natuurlijk, beveiliging kost geld. Het begint met een goede analyse wat nodig is. We staan schouder aan schouder met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Rechtspraak en de Orde van Advocaten.”

Geef een reactie

Laatste reacties (71)