71

Saoedi’s boos omdat anti-islamsticker PVV in envelop Kamer zat

UPDATE Kamervoorzitter Van Miltenburg: Wilders mocht enveloppen Kamer gebruiken

Het was niet alleen de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders die de Saoedi’s boos maakte, maar ook de manier waarop deze is verstuurd naar de Saoedische ambassade in Den Haag. “Een van de dingen die ze enorm steekt is dat die sticker en de begeleidende brief in een envelop van de Tweede Kamer zijn bezorgd”, zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Update 14.30
PVV-leider Geert Wilders mocht enveloppen van de Kamer gebruiken toen hij zijn anti-islamsticker naar de Saoedische ambassadeur in Den Haag stuurde. Alle Kamerleden hebben te allen tijde het recht om briefpapier of enveloppen met het logo van de Tweede Kamer te gebruiken. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vrijdag laten weten, schrijft Trouw.

Eerder
In de ogen van de Saoedi’s zou hierdoor de suggestie zijn gewekt dat Wilders’ sticker niet alleen van hem afkomstig is, maar ook van parlement of zelfs de regering, schrijft de Volkskrant. Timmermans in de krant:

Ik denk niet dat hier nog verwarring over bestaat bij Saoedische autoriteiten, maar het wordt wel beschouwd als een affront (belediging)”

Volgens een voorlichter van de Tweede Kamer is het “absoluut ongebruikelijk” dat politieke partijen enveloppen van het parlement gebruiken: daar hebben ze eigen postpapier voor.
Timmermans heeft de indruk dat beide landen inmiddels erkennen dat zij ‘niet gebaat zijn bij een verdere escalatie’ van deze kwestie. Saoedi-Arabië dreigde de handel met Nederland te stoppen, maar van een officiële handelsboycot is nog geen sprake. Wel is Timmermans ter ore gekomen dat steeds meer Nederlandse bedrijven geen contracten krijgen en dat hun samenwerking met de Saoedi’s niet doorgaat. Er staat circa 2,2 miljard euro Nederlands exportgeld op het spel, aldus de Volkskrant.

Mede daarom wil de minister binnenkort naar Saoedi-Arabië reizen. De minister wordt de afgelopen dagen verweten dat hij buigt voor een land dat de mensenrechten niet respecteert. Timmermans wees er woensdag op dat Nederland al jaren met Saoedi-Arabië over de mensenrechten praat, maar dat deze dialoog door de actie van Wilders vrijwel onmogelijk is geworden. Om dit gevoelige onderwerp weer ter sprake te kunnen brengen, is het volgens Timmermans eerst nodig om “de rotzooi van Wilders” op te ruimen.

Volkskrant: Wilders stuurde islamsticker met enveloppen Tweede Kamer

Foto-cc: Haags Uitburo

Geef een reactie

Laatste reacties (71)