Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische activiste bedreigd na tweeten over baarden

  •  
19-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Flickr_baard_Travelmeasia_300
Oud-politica Femke Halsema vreest voor het lot van Souad al-Shammary, die zij onlangs interviewde voor een documentaire
De liberale Saoedische activiste Souad al-Shammary wordt bedreigd vanwege tweets over het dragen van baarden door moslimmannen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New Yorker. Het idee dat zij dit doen om zich te onderscheiden van niet-moslims noemde Al-Shammary ‘suf’. In haar tweets wees ze erop dat ook joden, priester, communisten en marxisten bekend staan als baarddragers.
Al-Shammary is mede-oprichter van de Saudi Liberal Network. In het ultraconservatieve Saoedi-Arabië kleven aan het woord liberaal zo veel negatieve connotaties dat zelfs prominente feministen en mensenrechtenactivisten zich er niet mee durven te tooien, schrijft The New Yorker. Al-Shammary is dan ook nooit populair geweest in het land, maar op haar opmerkingen over baarden werd ongekend agressief gereageerd.
Sheikh Adel al-Kalbani , een voormalige imam van de Grote Moskee in Mekka, verklaarde dat Al-Shammary moet worden vervolgd voor het beledigen van de profeet. Hij zou bovendien bidden dat ze blind zou worden en het gebruik van haar hand zou verliezen. In de afgelopen maanden hebben duizenden conservatieve Saoedi’s zijn woorden via Twitter herhaald en bekrachtigd en de vervolging geëist van de activiste. Sommigen gingen een stap verder en beschuldigden Al-Shammary van afvalligheid, een daad waarop in Saoedi-Arabië de doodstraf staat.
Vorige week vertelde Al-Shammary bij de BBC dat de dreigementen aan haar adres en dat van haar familie zo ernstig waren dat ze was ondergedoken. Oud-politica Femke Halsema, die Al-Shammary interviewde voor een documentaire deelt haar angst, zij twitterde woensdagavond: 
tweet_Femke
Baarden zijn een emotioneel symbool voor veel Saoedi’s, verklaart The New Yorker. Net als de klederdracht zegt ook de baard – kort, lang, geverfd of niet – iets over de sociale achtergrond, religieuze overtuiging, de leeftijd en het beroep van degene die hem draagt. Saoedische mannen met lange baarden genieten in sommige kringen automatisch eerbied. Een religieuze vereiste is de baard echter niet. The New Yorker stelt bij monde van een deskundige dat de baard in de islam ‘sunnah’ is, oftewel aanbevolen, maar niet verplicht voor moslimmannen.
Foto-cc: Edson Walker

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.