Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische koning ontslaat topfunctionaris die journalist mepte

  •  
05-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sa_300_01.jpg
Maatregel toegejuicht door kritische bloggers
Het is een nieuw klein lichtpuntje in het autocratisch geregeerde Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste Westerse bondgenoten in het Midden-Oosten. De nieuwe koning Salman, die in januari de troon besteeg, heeft zijn hoofd Koninklijk Protocol ontslagen nadat deze achter zijn rug een klap uitdeelde aan een journalist.
Sociale media-activisten hadden opgemerkt hoe in een zondag gemaakte korte clip, waarin de koning zijn Marokkaanse collega begroet op het vliegveld, op de achtergrond is te zien hoe een van de leden van het gevolg van koning Salman een klap uitdeelt aan een fotograaf.
Het officiële persbureau van de staat maakte dinsdag bekend dat de bewuste functionaris, Mohammed al-Tobayshi, uit zijn functie is gezet. Een reden werd niet gegeven maar journalisten en blogger juichen de maatregel toe. Een journalist vertelde GulfNews dat de maatregel een overwinning is voor de status van de pers omdat overheidsfuntcionarissen niet meer onaantastbaar zijn:  “Koning Salman toont opnieuw dat niemand boven de wet staat en dat alle mensen, functionaris of niet, verantwoordelijk gehouden worden voor hun woorden en daden en voor het niet respecteren van het recht op menselijke waardigheid.”
Eerder nam de koning al maatregelen tegen een lid van de koninklijke familie dat in een tv-show racistische taal had uitgeslagen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.