19

Saoedische vrouwen in opstand tegen rijverbod

Vrouwen posten filmpjes op YouTube van zichzelf achter het stuur ... Zaterdag actiedag ... Regering waarschuwt dat ze hard zal optreden

Activisten uit Saoedi-Arabië zijn een nieuwe protestactie tegen het autorijverbod voor vrouwen begonnen. In de aanloop naar een actiedag die voor zaterdag gepland staat, hebben tientallen vrouwen de afgelopen weken filmpjes van zichzelf op videowebsites zoals YouTube gezet waarop ze achter het stuur te zien zijn, zo meldt de Volkskrant.


Autorijden is in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië verboden voor vrouwen. Ze kunnen geen rijbewijs halen en als ze zich toch op de weg vertonen, kunnen ze een fikse boete krijgen of opgepakt worden. Saudische feministes hebben vrouwen in het land opgeroepen om aanstaande zaterdag massaal de weg op te gaan, aldus de Volkskrant.

De Saoedische overheid heeft de vrouwen gewaarschuwd dat hun protest bestraft zal worden. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed woensdag een verklaring uitgaan die stelde dat er hard opgetreden zal worden tegen een ieder die “de openbare orde dreigt te verstoren” door bijeen te komen of te marcheren onder het mom van een “dag voor vrouwen achter het stuur”.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukte nog eens dat iedere demonstratie in Saoedi-Arabië verboden is. De activisten achter de campagne stellen op hun beurt dat van demonstraties geen sprake zal zijn. “Op 26 oktober zullen vrouwen duidelijk maken dat het autorijden hen ernst is en dat deze kwestie moet worden opgelost”, zegt Manal Al-Shariff, een van de activisten achter het protest. 

Al Jazeera: Saudi government warns driving ban activists

Geef een reactie

Laatste reacties (19)