Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sarkozy drie keer zo duur als Beatrix

  •  
19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5215 keer bekeken
  •  
bea_300.jpg
Franse president kost burgers het meeste geld
De Belgische prof. dr. Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel heeft de kosten van Europese staatshoofden berekend en vergeleken. Voor zover mogelijk althans want de financiering van dergelijke instituten is veelal verre van transparant.
De hoogleraar publiceert zijn jaarlijkse onderzoek voor de vijfde keer. Dit keer heeft hij ook de kosten van republieken meegenomen. De Franse president is met 112 miljoen euro per jaar aan kosten bijna drie keer zo duur als de Nederlandse koningin. De Duitse president daarentegen is weer fors goedkoper dan het koningschap: 28,7 versus 39,1 miljoen euro. De Nederlandse monarchie is wel een van de duurste van Europa. België, Zweden en Denemarken zijn slechts een derde van de Nederlandse kosten kwijt.
Maar dat zegt niet alles omdat de landen bijvoorbeeld in bevolkingsaantal verschillen.
De hoogleraar is op zoek gegaan naar een manier om de kosten van de staatshoofden toch te vergelijken. Daarvoor heeft hij aan delen van de verschillende begrotingen gewicht toegekend. Hoe transparant is het stelsel? Is de begroting te controleren? Geeft de regering openheid over de kosten van het staatshoofd? In hoeverre betaalt het staatshoofd belasting? Zo heeft hij ook gekeken naar het aantal mensen rond het staatshoofd dat een inkomen van de staat krijgt.
Op al deze parameters scoort Frankrijk met zestien punten het hoogst. Daarna volgen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elk dertien punten. Nederland is samen met Noorwegen en Luxemburg goed voor negen punten. (…) De andere landen –Denemarken, België, Spanje en Zweden– doen het volgens Matthijs slecht.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.