45

Sarkozy drie keer zo duur als Beatrix

Franse president kost burgers het meeste geld

De Belgische prof. dr. Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel heeft de kosten van Europese staatshoofden berekend en vergeleken. Voor zover mogelijk althans want de financiering van dergelijke instituten is veelal verre van transparant.

De hoogleraar publiceert zijn jaarlijkse onderzoek voor de vijfde keer. Dit keer heeft hij ook de kosten van republieken meegenomen. De Franse president is met 112 miljoen euro per jaar aan kosten bijna drie keer zo duur als de Nederlandse koningin. De Duitse president daarentegen is weer fors goedkoper dan het koningschap: 28,7 versus 39,1 miljoen euro. De Nederlandse monarchie is wel een van de duurste van Europa. België, Zweden en Denemarken zijn slechts een derde van de Nederlandse kosten kwijt.

Maar dat zegt niet alles omdat de landen bijvoorbeeld in bevolkingsaantal verschillen.

Het Reformatorisch Dagblad schrijft:

De hoogleraar is op zoek gegaan naar een manier om de kosten van de staatshoofden toch te vergelijken. Daarvoor heeft hij aan delen van de verschillende begrotingen gewicht toegekend. Hoe transparant is het stelsel? Is de begroting te controleren? Geeft de regering openheid over de kosten van het staatshoofd? In hoeverre betaalt het staatshoofd belasting? Zo heeft hij ook gekeken naar het aantal mensen rond het staatshoofd dat een inkomen van de staat krijgt.

Op al deze parameters scoort Frankrijk met zestien punten het hoogst. Daarna volgen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elk dertien punten. Nederland is samen met Noorwegen en Luxemburg goed voor negen punten. (…) De andere landen –Denemarken, België, Spanje en Zweden– doen het volgens Matthijs slecht.

cc-foto: Gobierno Federal

Geef een reactie

Laatste reacties (45)